Homoljske Planine, veliki vrenj, Krupajsko vrelo 24.10

ISTOČNA SRBIJA – HOMOLjSKE PLANINE – MANASTIR GORNjAK – KREPOLjIN – KRUPAJSKO VRELO

Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju Karpatsko-balkanskoj grupi planina. Izgrađene su pretežno od škriljaca i krečnjaka. Imaju pravac pružanja zapad-istok i smeštene su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Prosečna visina je oko 900 metara, a najviša tačka iznosi 962 metra. Planine su bogate gustom šumom i mnogim rečnim izvorima, koji se spuštaju sa padina.
U administrativnom smislu skoro u potpunosti pripadaju opštini Žagubica, koja se graniči sa opštinama: Petrovac, Despotovac, Bor, Majdanpek i Kučevo.


Na obroncima i padinama Homoljskih planina i u klisuri reke Mlave nalaze se ostaci brojnih manastira iz srednjeg veka. Do danas su tu ostali manastiri: Trška crkva kod Žagubice, Gornjak, Sv. Trojica i Reškovica kod sela Ždrelo, Đerinac] kod Bistrice, Vitovnica i Bradača.
U ovom kraju dobro su očuvana obeležja stare kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture. Niži delovi planina obrasli su hrastovim šumama, na srednjim delovima su hrastove i bukove šume, dok se na najvišim delovima nalaze se pašnjaci i livade, i na njima katuni i bačije, starinska stočarska staništa, koja su i danas u upotrebi, posebno između Đurđevdana i Mitrovdana, gde pasu stada ovaca, od čijeg se mleka pravi homoljski sir.

Vrhovi Homoljskih planina


• Homoljski Oman 962 m
• Štubej 940 m
• Kupinova Glava 923 m
• Veliki Sumorovac 911 m
• Zdravča 897 m
• Veliki Vranj 884 m
• Poljana Tresnita 880 m
• Čoka Njamci 856 m
• Tilva Uroša 854 m
• Strnjak 848 m
• Pripor 846 m
• Veliki Vukan 825 m
• Vrata 815 m
• Kobilja Glava 778 m
• Mali Vukan 752 m
• Ježevac 675 m
Izvor teksta: Vikipedija slobodna enciklopedija

PLAN AKCIJE:

06.30 Polazak iz Stare Pazove. Učesnike iz Batajnice i Nove Pazove ćemo skupljati na autobuskim stanicama u centru, prema Staroj Pazovi u 6.10č, odnosno 6.20č, a iz Beograda na stajalištu za međugradske autobuse na Autokomandi u 7č. Nastavljamo autoputem Beograd – Niš, do isključenja za Požarevac i dalje nastavljamo prema Petrovcu na Mlavi.

08.15. Petrovac na Mlavi. Pauza od 30 min za jutarnju kafu, doručak

09.00 Manastir GORNjAK – Gornjačka klisura

Manastir Gornjak se nalazi u dolini reke Mlave, između Petrovca na Mlavi i Žagubice, 65 km jugoistočno od Požarevca, odnosno na 18 km od Petrovca ka Žagubici. Izgrađen je u periodu od 1376-1380. godine kao zadužbina kneza Lazara. Sudeći po mnogobrojnim pomenima u istorijskim izvorima, u manastiru se živelo bez prekida. Od srednjovekovnih građevina sačuvale su se glavna manastirska crkva, posvećena Vavedenju i kapela u pećini, posvećena Svetom Nikoli.
Po osnovnoj arhitektonskoj zamisli, gornjačka crkva pripada moravskoj školi. Vavedenjska crkva ima trolisnu osnovu sa kupolom. Priprata je naknadno dozidana, kao i zvonik sa tremom. Živopis je slabo očuvan, a 1847. godine preslikao ga je Živko Pavlović, slikar iz Požarevca. Boljom očuvanošću odlikuju se preostale freske u kapeli Svetog Nikole. Poznati srpski pisac, Đura Jakšić, napisao je poemu „Put u Gornjak“.

Manastir Ždrelo, kasnije nazvan Gornjak, na maloj zaravni iznad leve obale Mlave ispod strmih litica planine Ježevca, zadužbina je kneza Lazara. Okolni predeo toliko je lep i živopisan, da je Đura Jakšić u oduševljenju pevao: „Od Velikog Sela do samoga Ždrela, ko da je vila neka ćilim razastrela“. Feliks Kanic je zapisao: „Zastali smo kao opčinjeni raskošnom idilom ovog predela gde su boravili srpski pustinjaci“.

10.00. KREPOLjIN – raskrsnica na magistrali Gornjak – Žagubica

Polazna tačka planinarske staze Veliki Vranj.

Pešačka staza polazi sa puta ispod Gavranove stene 290mn, koja se nalazi nedaleko od centra sela Krepoljina pored škole i starog stajališta za autobus. Put od centra Krepoljina je asfalt i dobar makadam u sužini oko 4km.
Staza ide većinom šumskim putevima, dok u drugoj polovini prati stazu Homoljskog maratona. Na stazi ima izvora sa vodom. Staza nije u prvom delu markirana, a u drugom prati markaciju maratona. Pristup vrhu Veliki Vranj je stenovit sa dosta kamenja i jednim oštrijim usponom u dužini od 100m.

Dužina staze 12km. Ukupna dužina pešačenja 15km. Vreme pešačenja 5 sati.
Visinska razlika uspon/spust je 600m.

Na stazi obilazimo Mijucića pećinu i izvor Krepoljinske reke

15.30 KRUPAJSKO VRELO

Odmor, osveženje, ručak predviđeni su kod Krupajskog vrela gde postoji mogućnost korišćenja usluga restorana

Planirani povratak za Staru Pazovu je oko 21.30.

VAŽNO ZA SVE UČESNIKE AKCIJE:

Oprema: obuća, odeća i sva oprema moraju biti primereni prema uslovima na stazi i vremenskim prilikama za ovo godišnje doba. VODIČ JE DUŽAN DA SVIM UČESNICIMA BLAGOVREMENO OBJAVI SPISAK OPREME NEOPHODNE ZA PEŠAČENjE NA STAZI I OBAVESTI DA KO NEMA ODGOVARAJUĆU OSNOVNU PLANINARSKU OPREMA UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST.

Hrana iz ranca – u sopstvenom aranžmanu, bez ikakvih obaveza korišćenja restorana i ugovorenih obroka. OBAVEZNA KOLIČINA VODE U RANCU 1,5l

Svi učesnici su članovi grupe po sopstvenoj odgovornosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti, pre svega vremenskih
prilika.

OBAVEZNO JE NOŠENjE MASKE U AUTOBUSU I POŠTOVANjE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANjE ŠIRENjA VIRUSA KORONA. SVAKI UČESNIK POTPISUJE PAPIR O PREUZIMANjU SOPSTVENE ODGOVRNOSTI ZA UČEŠĆE NA AKCIJI.
U AUTOBUSU SE NALAZI SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU, ALI JE PREPORUKA VODIČA DA SVAKO NOSI SVOJE SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU.

Potrebna dokumenta za akciju: lična karta, zdravstvena knjižica, članstvo u planinarskom klubu.

Vodič akcije je odgovoran za ponašanje učesnika na stazi i ima pravo da reaguje, upozori i isključi sa staze nedisciplinovane i sve one učesnike koji se ne pridržavaju dogovorenog i propisanog plana i programa akcije.

Prijava za akciju podrazumeva uplatu celokupnog iznosa.
Kotizacija prevoza i organizacionih troškova: 1600 rsd.

Vodič: (prijave i kotizacija)
Jelena Molović, licenca MB 494; tel: 060–3940– 989 jmolovic@gmail.com
Vodič na stazi:
Milivoj Tomić, licenca MB 443; tel: 065-38-31-315, prtilice@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.