Tvrđava Ram – Gorica -Zatonje – Srebrno Jezero

Subota, 31. oktobar 2020.

 RAM je tvrđava na obali Dunava u istoimenom selu, udaljena oko 25 km od Požarevca i 15 km od Velikog Gradišta. Podignuta je na steni iznad Dunava. Prvi put se pominje u 12.veku mada nije sigurno kada je podignuta. Nakon što su Turci zavladali našim krajevima već 1483.godine tvrđava je po nalogu sultana Bajazita II prerađena i ojačana za borbu vatrenim oružjem. Ima oblik nepravilnog petougla sa kulama na uglovima. Bedemi tvrđave su širine 187 do 335 cm. Svaka kula je imala prizemlje i 3 sprata, na svakom spratu je bio po jedan otvor za top – ukupno je bilo 36 mesta za topove.

Pošto je Ramska tvrđava i turska kulturna baština, Turska je uložila vise od 1,5 miliona evra u obnovu tvrđave. Naravno, u tome je učestvovala i Republika Srbija. Obnova je izvršena autentičnim materijalima pa je korišten kamen iz lokalnih kamenoloma koji su nekada koristili i Turci, a upotrebljavan je malter koji se pravio od kreča gašenog po recepturi staroj 600 godina. Ovaj malter je specifičan pošto sa vremenom postaje sve čvršći.

Dunav je kod Rama širok čak 4,1 km i tu je verovatno najmirniji u svom toku, jer se u tom području u njega ulivaju čak 4 reke – Morava, Mlava, Karaš I Nera. Iz tog razloga je Dunav na ovom području oduvek bio najpogodniji za prelazak tako da i danas postoji skela koja saobraća između Rama i Banatske Palanke.

SREBRNO JEZERO je veštačko jezero na desnoj obali Dunava i nastalo je pregrađivanjem nekadašnjeg rukavca pomoću dve brane. Nalazi se na 2 km od Velikog Gradišta. Prosečne je širine 300 m i dužine 14 km. Zauzima površinu od 4 kvadratna kilometra. Duboko je 8 m. Voda je bistra zbog nedostatka zagađenja i prirodne filtracije vode kroz mnogobrojne peščane dine. Jezero je bogato ribom, a ima mnogo šarana, soma, štuke, smuđa, amura i ostalih slatkovodnih riba. Zbog svega ovoga je popularna destinacija za odmor i ribolov.

        PLAN AKCIJE:

– 06:30 č – Polazak iznajmljenim prevozom iz Stare Pazove ispred Gimnazije. Poželjno je doći 10 minuta ranije. Ulazak u Novoj Pazovi u 6:40 č (u pravcu Beograda), Batajnici u 6:50 č (u pravcu Beograda) i Beogradu u 7:00 č na autobusnoj stanici kod Sava centra u pravcu Niša.

– Prilikom prijave naglasite gde ulazite.

– Usputno stajanje zbog toaleta i kafe.

– 10:00 č – Dolazak do tvrđave Ram i obilazak u pratnji stručnog vodiča.

– 10:45 č – Polazak na pešačenje pravcem tvrđava Ram – brdo Gorica 282 mnv – selo Zatonje. Staza nije kondiciono zahtevna i najvećom delom ćemo se kretati livadama, peščarom I širokim kolskim putevima po Ramsko – zatonjskoj peščari koja je po površini manja od Deliblatske peščare i slabije poznata, ali je takođe lepa i zanimljiva. Tu je i brdo Gorica 282 mnv sa kojeg se pruža prelep pogled na široki Dunav, Panonsku niziju sa Deliblatskom peščarom, Vršačke planine, ušće reke Nere… Ukupno ćemo ispešačiti oko 11 km sa oko 400 metara uspona. Očekivano vreme pešačenja je oko 4 sata.

– Nakon dolaska u selo Zatonje, prevozom odlazimo do Srebrnog jezera gde ćemo provesti oko 2 sata. Po izboru šetnja, odmor i ručak u nekom restoranu.

– 17:00 č – Polazak za Beograd i dalje prema Staroj Pazovi.

– 20:00 č – Očekivano vreme dolaska u Staru Pazovu.

OPREMA: Planinarske cipele ili patike za treking. Odeća prilagođena vremenskim uslovima, zaštita od kiše i hladnoće – kabanica, manji kišobran, jakna, polar, za svaki slučaj kapa I rukavice. Rezervna majica, rezervna obuća i čarape. Višak stvari ostaje u prevozu.

HRANA I VODA: Na stazu je potrebno poneti najmanje 1,5 l vode. Hrana iz ranca ili u nekom od restorana na Srebrnom jezeru.

DOKUMENTACIJA: Poneti ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom.

* Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu planinarskog kluba koji je u sastavu PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.

* VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKE I RUKAVICA U AUTOBUSU I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA  COVID-19. SVAKI UČESNIK AKCIJE TREBA DA POTPIŠE PAPIR O PREUZIMANJU SOPSTVENE ODGOVORNOSTI ZA UČEŠĆE NA AKCIJI.

* U autobusu će na ulazu biti postavljeno sredstvo za dezinfekciju, ali je preporuka da ga takođe ponesu učesnici akcije.

– Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo izmene akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da učesnici akcije budu u solidnoj psiho – fizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije.

Goran Joka, MB 491, tel. 064/257 34 08, mail: goranjoka@yahoo.com

* U prijavi dostaviti ime i prezime učesnika akcije, broj planinarske kartice, naziv kluba iz kojeg dolazite, broj mobilnog telefona radi lakšeg kontakta. Obavezno navesti mesto ulaska.

KOTIZACIJA:  2000 rsd ( prevoz i ulaznica u tvrđavu Ram). Prijava za akciju podrazumeva uplatu celokupnog iznosa. Kotizacija će biti umanjena u slučaju 35 i više prijavljenih, a višak novca vraćen.

Budite slobodni da sve vae utiske sa akcija u organizaciji PSD “Stara Pazova”, primedbe, sugestije i pohvale iznesete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.