Povlen, planinarsko-edukativna akcija PSD Stara Pazova, 04.10.2020

PSD Stara Pazova vas vodi na:

POVLEN – AKCIJA KLUBA – 04.10.2020

PLANINARSKO-SPORTSKO-REKREATIVNI KAMP SA TOTALNIM BORAVKOM U PRIRODI U ZAJEDNIČKOJ ORGANIZACIJI PSD STARA PAZOVA I DOMAĆINA NA PLANINI PK POVLEN

Jednodnevni izlet – planinarsko rekreativna akcija – nedelja 04. oktobar 2020.

Geografsko područje: VALjEVSKE PLANINE, DEBELO BRDO, REKA TREŠNjICA, PLANINA POVLEN Povlen je planina u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi na tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čine je više vrhova od kojih su tri najvažnija: Mali Povlen 1347mnv, Srednji Povlen 131mnv, i Veliki Povlen 1271mnv. Pripada vencu valjevskih planina koje su produžetak starovlaške visije i pružaju se zapadno od valjeva prema ravnoj Mačvi. Lanac planina započinje Maljen na koji se nadovezuje Povlen, Jablanik, Bobija i Medvednik, a potom Sokolska planina, Jagodnja i Boranja i na kraju se Gučevo strmo spušta prema Loznici.Planine nisu mnogo visoke ali su teško prohodne. Guste šume i duboki rečni kanjoni nevoljno propuštaju uzane i krivudave puteve koji vode do malih i pod šumom pokrivenih zaselaka. Kod kanjona Trešnjice pod Povlenom nastanio se beloglavi sup kojem je to, uz kanjon reke Uvac jedini pouzdan azil na ovim prostorima.

PLAN AKCIJE: 06.30 Polazak iz Stare Pazove iznajmljenim prevozom, Vožnja autoputem, pa zatim preko Valjeva i Poćute do Debelog brda.09.00 Debelo brdo. Prevoj na magistralnom putu Valjevo –Bajina Bašta. Početak pešačke ture. Svi učesnici sa kompletnom opremom odlaze do planinarskog doma do naših domaćina iz planinarskog kluba Povlen.10.00 Planinarski dom PK Povlen Doručak, kafa, čaj, upoznavanje i priprema za dnevne aktivnosti koje su sledeće:- Otvaranje i postavljanje kampa sa kompletnom planinarskom opremom na terenima pored doma – Pešačka staza broj 1. – laka rekreativna šetnja do najbižeg vrha Povlena i okolnih visova prema reci Trešnjici, staza zdravlja u okviru domena učesnika – dužina staze 4km – Pešačka staza broj 2 – lagana planinska tura sa usponom na 2 vrha Povlena – dužina staze 6 km- Pešačka staza broj 3. – planinaska tura sa obilaskom sva tri vrha Povlena. 5 sati pešačenja, uspon i spust oko 500 m. 16.00. Planirani završetak svih pešačkih aktivnosti na izabranim stazama.Učesnici akcije koji ranije stignu do doma učestvuju u aktivnostima kampa i upoznavanju sa planinarskom opremom. U okviru kampa domaćini i vodiči prezentovaće svoje klubove, način organizovanja akcija, prevoz planinara, korišćenje opreme, tehnike kretanja po planini, i još mnogo toga.16.00 Zajednički ručak: planinarski pasulj, salata, hleb-pogača, kolač poslastica, kafa, čajDomaćini obezbeđuju pivo i sok po pristupačnim cenama.Predviđeni završetak aktivnosti i polazak za S.Pazovu je u 18.00. sati.Planirani povratak za Staru Pazovu je oko 20.30.

AKCIJU KLUBA PSD STARA PAZOVA sufinansira iz svojih sredstava.

KOTIZACIJA ZA OVU AKCIJU IZNOSI 1.500din formirana je na bazi 40 učesnika i obuhvata:1) prevoz S.Pazova-Povlen-S:Pazova2) zajednički ručak3) troškove realizacije i organizacije svih aktivnosti kampa i planinaskih staza

VAŽNO ZA SVE UČESNIKE AKCIJE:Oprema: obuća, odeća i sva oprema moraju biti primereni prema uslovima na stazi i vremenskim prilikama za ovo godišnje doba.

VODIČ JE DUŽAN DA SVIM UČESNICIMA BLAGOVREMENO OBJAVI SPISAK OPREME NEOPHODNE ZA PEŠAČENjE NA STAZI I OBAVESTI DA KO NEMA ODGOVARAJUĆU OSNOVNU PLANINARSKU OPREMA UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST.

Hrana iz ranca – Ručak obezbeđuje organizator, a na stazi je iz ranca. OBAVEZNA KOLIČINA VODE U RANCU 1,5lSvi učesnici su članovi grupe po sopstvenoj odgovornosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti, pre svega vremenskih prilika.

OBAVEZNO JE NOŠENjE MASKE U AUTOBUSU I POŠTOVANjE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANjE ŠIRENjA VIRUSA KORONA. SVAKI UČESNIK POTPISUJE PAPIR O PREUZIMANjU SOPSTVENE ODGOVORNOSTI ZA UČEŠĆE NA AKCIJI.U AUTOBUSU SE NALAZI SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU ALI JE PREPORUKA VODIČA DA SVAKO NOSI SVOJE SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU.

Potrebna dokumenta za akciju: lična karta, zdravstvena knjižica, kartica sa plaćenom markicom za tekuću godinuVodič akcije je odgovoran za ponašanje učesnika na stazi i ima pravo da reaguje, upozori i isključi sa staze nedisciplinovane i sve one učesnike koji se ne pridržavaju dogovorenog i propisanog plana i programa akcije.

PRILIKOM PRIJAVE PREDNOST IMAJU ČLANOVI PSD STARA PAZOVA

Prijave za akciju uz uplačen celokupan iznos kod vodiča:Jelena Molović, licenca MB 494; tel: 060–3940– 989 jmolovic@gmail.com

Vodiči na stazi: Vodiči PK Povlen i PSD Stara Pazova

Vaše utiske, predloge i primedbe u vezi akcija PSD Stara Pazova možete pisati na utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *