Miroč 25.05

Kružna tura vidikovac Ploče, vrh Veliki Štrbac i vidikovac Mali prilaz


Miroč je planina sa jednim od najlepših pogleda na tok Dunava u Evropi sa vidikovcima sa pogledom na najuži i najdublji deo Dunava, Veliki i Mali kazan sa širinom klisure od oko 150 m i dubinom reke od oko 70 m. Planina se nalazi na najisturenijem delu Istočne Srbije koja se prostire između Donjeg Milanovca i Tekije na gotovo 500 km² sa najvišim vrhom Veliki Štrbac (768 mnv).
Miroč je oduvek imao bitnu stratešku ulogu zbog svog geografskog položaja, a Rimljani su planinu nazivali „Unum“ što znači prva (Jedna ili Jedina). Brojni ostaci prošlosti od praistorije, preko rimskih vremena, burnog srednjeg veka, svedoče o slavnoj i dramatičnoj prošlosti ove regije.
Miroč je oduvek bio lečilište i vazdušna banja, u koju su još rimski ratnici dolazili na oporavak, a njegove lekovite trave se spominju i u u epskoj narodnoj pesmi „Marko Kraljević i vila.“
O miročkim krajevima su pisali mnogi putopisci: Evlija Čelebija, Feliks Kanic, Vuk Karadžić, Jovan Cvijić.

PROGRAM AKCIJE:
Subota, 25.05.2024. godine.

06:00 č – Polazak iz Stare Pazove . Poželjno je doći 10 minuta ranije.

Usputno stajanje na kraću pauzu.
OPIS STAZE: Staza spada u srednje naporne staze, kružna je i pruža fantastične poglede na klisuru Dunava – verovatno najlepše na čitavom toku Dunava kroz Evropu.
Dužine staze je oko 16 km, najniža tačka je 75 mnv, a najviša vrh Miroča Veliki Štrbac 768 mnv sa ukupnim usponom od oko 850 m. Staza nas najpre vodi kroz šumu ka vidikovcu Ploče (odnosno skupini vidikovaca), a zatim preko Vizitorskog centra Ploče (izvor pijaće vode), kroz bukovu šumu do vrha Veliki Štrbac sa prelepim pogledom na klisuru Dunava. Dalje se krećemo nizbrdo do vikidovca Mali Prilaz, odakle se vraćamo na početnu tačku staze gde nas čeka parkiran autobus.
Za prelazak staze je potrebno oko 6 sati hoda sa pauzama.

Očekivano vreme povratka u Staru Pazovu je oko 22 časa.
OPREMA: Duboke cipele ili patike za treking. Odeća prilagođena vremenskim uslovima. Zaštita od kiše i sunca (krema za zaštitu od sunca). Rezervna majica, rezervna obuća i čarape.
HRANA I VODA: Na stazu je potrebno poneti najmanje 2 litra vode. Za vreme trajanja akcije, hrana iz ranca. Postoji mogućnost stajanja u Donjem Milanovcu nakon akcije – zavisi od prolaznog vremena.
TROŠKOVI: kotizacija za 50 učesnika 2.400,00 din, 40 učesnika 2.800 din, a za 30 učesnika 2.950 din. i obuhvata najam vozila, vozača, putarine, gorivo i ulaznicu u NP Đerdap .
NAPOMENA: Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.
Vodič: Vladimir Beara; telefon: 064/4414-163 (SMS u bilo koje vreme, poziv radnim danom posle 16 č); E-Mail: vlada.beara@gmail.com
Mesto na akciji rezervišete uplatom celokupne kotizacije. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.
Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD Stara Pazova, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *