SEVERNI KUČAJ – VENAC 558mnv, SOKOLOVICA 532mnvĐerdapska klisura, Tvrđava Golubac, Manastir Tumane, 21.04.2024

SEVERNI KUČAJ – VENAC 558mnv, SOKOLOVICA 532mnv
Đerdapska klisura, Tvrđava Golubac, Manastir Tumane

Jednodnevni izlet – planinarska akcija – nedelja 21. april 2024.

Đerdapska klisura je najduža (100 km) i najveća klisura u Evropi. Ona formira deo granice između Rumunije i Srbije, pri čemu se severno nalazi Rumunija a južno Srbija. Rumunski, mađarski, slovački, turski, nemački i bugarski naziv ima značenje železna vrata, dok je klisura u Srbiji poznata kao Đerdap. Na rumunskoj strani se nalazi nacionalni park Železna vrata (rum. Parcul Natural Porţile de Fier), a sa srpske nacionalni park Đerdap.

Manastir Tumane je srpski pravoslavni manastir iz 14. veka, koji pripada braničevskoj eparhiji. Nalazi se na devet kilometara udaljenosti od Golupca, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom, na levoj obali Tumanske reke. Prema narodnom predanju, tumanski manastir je zadužbina Miloša Obilića.
Zahvaljujući verskom turizmu postao je najposećeniji manastir na prostoru Srbije s početka 21. veka.
Za ime manastira vezano je nekoliko predanja za Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Miloš je rođen u obližnjem selu Kobilje, a imao svoj dvorac u obližnjem selu Dvorište.
Prilikom odlaska u lov nehotice je ranio isposnika Zosima Sinajita koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je poneo vidaru na lečenje pustinjak mu reče Tu mani tj. Nema leka – pusti da tu umrem. Da okaje greh Miloš podiže zadužbinu- manastir u koji položi Zosimove mošti. Dok je zidao manastir stiže knežev poziv da dođe u boj. Tu mani, pa dođi na Kosovo. Od dvostrukog tu mani manastir dobija ime Tuman.

Opis planinarske staze:
Staza nije tehnički zahtevna, tempo kretanja je prilagođen grupi i ne zahteva posebnu planinarsku opreme već osnovnu i primerenu godišnjem dobu.
Staza počinje na raskrsnici ispred Golubačke tvrđave, preko vrha Venac i vidikovca stene Sokolovica i završava se i selu Brnjica gde izlazimo na Dunav.

dužina staze 14km
visinska razlika uspon/spust 450 m;
vreme pešačenja: 6 sati umerenim tempom

PLAN AKCIJE:

06.00 Polazak iz Stare Pazove – centar

Na osnovu broja učesnika i načina organizacije prevoza predviđeni su ulasci u Zemunu, Batajnici, Novoj Pazovi i Beogradu (Sava Centar).

08.30 MANASTIR TUMANE – POSETA MANASTIRU I OBILAZAK MANASTIRSKOG KOMPLEKSA. Pauza za doručak, kafa, priprema za pešačku turu.

10.30 Povratak organizovanim prevozom do Golubca, početak pešačke ture.
15.30. Golubačka tvrđava, Golubac grad na Dunavu, kraj pešačke ture
17.00 ručak i odmor u nekom od restorana u Golupcu ili alternativno u dogovoru sa vodičem.

Planirani povratak za Staru Pazovu je oko 20.00.

VAŽNO ZA SVE UČESNIKE AKCIJE:

Vodič zadržava pravo promene plana akcije u zavisnosti od vremenskih prilika i broja učesnika.
Oprema: obuća, odeća i sva oprema moraju biti primereni prema uslovima na stazi i vremenskim prilikama za ovo godišnje doba.
Hrana iz ranca – u sopstvenom aranžmanu, bez ikakvih obaveza korišćenja restorana i ugovorenih obroka. OBAVEZNA KOLIČINA VODE U RANCU 1,5l
Svi učesnici su članovi grupe po sopstvenoj odgovornosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti, pre svega vremenskih
prilika.

Potrebna i OBAVEZNA dokumenta za akciju: lična karta, zdravstvena knjižica, članstvo u planinarskom klubu.

Prijava za akciju : uplatom dela kotizacije od 2.000din. sa slanjem svih podataka iz planinarske kartice.

Kotizacija: 2.000 ako je prevoz veliki autobus. Za porodice i decu do 18 godina izuzetan popust u dogovoru sa vodičem. Ostale alternative prevoza određujemo prema broju učesnika u dogovoru sa vodičem.

Vodič:
Milivoj Tomić,
licenca MB443;
tel: 065-38-31-315,
prtilice@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *