Стара Планина, врх Сребрна Глава, Росомачки Лонци

ПСД Стара Пазова вас води на Стару планину
23.07.-25.07.2021. године
(врх Сребрна глава 1932 мнв, кањон Росомаче и пећина Владикине плоче)

Усамљени, старопланински врх Сребрна глава (1932 мнв) представља најисточнију географску тачку Србије смештену на самом „ћошку“ на граници са Бугарском. Због своје удаљености и теже приступачности један је од ретко посећених и мање познатих врхова Старе планине, али у томе је ипак додатна драж….

Врх се налази у подручју Висока, које је некад обиловало животом у мирним селима ушушканим у речним долинама Старе планине. Данас су села овог краја готово замрла и представљају сведочанство неких прошлих времена када су огромна стада оваца (грла су се бројала у хиљадама) била раштркана по старопланинским пашњацима. Стазе које су некад уредно одржавале овце данас су обрасле клеком, али ипак потенцијали овог краја и тајне које скривају су огромни и тек чекају да буду у потпуности откивени од стране истинских заљубљеника у Природу. Пећина Владикине плоче која се налази у кањону реке Височице између села Паклештица и Рсовци на левој страни кањона, 86 метара изнад речног корита Височице и има дужину од 660 метара за које се тренутно зна, мада није у потпуности истражена и постоји могућност да је њена дужина знатно већа од тренутних претпоставки. Висина улаза је 18 метара, а ширина 12 метара, а дужина главног пећинског канала је 190 метара.

Кањон реке Росомаче познат и као Росомачки лонци, Росомачко грло и Славињски лонци је део речне долине истоимене реке који је настао интензивним усецањем њеног воденог тока у стенску масу Старе планинине и предстаља својеврстан објекат геонаслеђа, са профилом јурских седимената и фосилним остацима створеним у најдубљим деловима мора.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Петак 23.07.2021. године
Полазак из Старе Пазове у 17,00 часова и вожња до села Височка ржана, смештај у локално домаћинство у селу.

Субота 24.07.2021. годинеУспон на Сребрну главу (1932 мнв) – планирана је кружна тура.Укупна дужина – око 22 km Укупан успон – 1045 mНајнижа тачка – 890 mНајвиша тачка – 1932 m
Успон започињемо из села Сенокос пратећи ток Воденичке реке, а затим шумским путем крећемо узбрдо преко гребена Бољевско летниће (1600 мнв). На путу до врха заобилазимо Црни врх (1831 мнв) са северозапада и излазимо на сам врх Сребрна глава. Стаза је у пределу изнад границе шуме обрасла клеком (негде више негде мање ),што отежава кретање. Повратак је планиран гребеном уз границу са Бугарском до Грлиног кладенца, а одатле гребеном Карибањског брда кроз клеку и шуму спуст у долину реке Градешнице и повратак на полазну тачку у село Сенокос.

Недеља 20.07.2021.године
Полазак у 07,00 и одлазак до села Славиња одакле полазимо на стазу до кањона Росомаче. Укупно дужина стазе је око 2,5 км.

Долазак у село Росомач око 10,00 и полазак на стазу за пећину Владикине плоче. Сам силазак са стазе до пећине у кањону реке Височице је експониран и захтева опрез при кретању.
Укупна дужина – око 9 kmУкупан успон – 642 mНајнижа тачка– 660 mНајвиша тачка– 911 m
Боравак у селу Рсовци искористићемо да посетимо и пећинску цркву Светог Петра и Павла из 13 века.
Планирани долазак у Београд између 22,00 и 23,00 часа. ХРАНА И ВОДА: у сопственој режији. У смештају постоји могућност коришћења кухиње.

ДОКУМЕНТАЦИЈА: Лична карта, здравствена и планинарска картица са плаћеном чланарином.На акцији могу учествовати само планинари који поседују чланску картицу клуба који је у саставу ПСС-а или су поднели захтев за учлањење.

Сваки учесник акције учествује на сопствену одговорност у складу са Правилником о безбедности ПСС-а. Организатор задржава право измене акције у случају непредвиђених околности.Потребно је да учесници акције буду у доброј психо – физичкој кондицији, као и да буду спремни на импровизације на терену приликом спуштања са Сребрне главе (због поменуте клеке ). Акција није намењена за децу.

КОТИЗАЦИЈА : 6.000,00 динара (у цену је укључена превоз, путарине, као и смештај у сеоском домаћинству). Ваше место на ово акцији резервишете уплатом целокупног износа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.