Sinjajevina: Torna 2277 mnv i Jablanov vrh 2203 mnv

SINJAJEVINA ili Sinjavina kako je naziva lokalno stanovništvo, po površini koju zauzima je najveća i najprostranija crnogorska planina. Nalazi se u centralnom delu CG. Proteže se u pravcu severozapad-jugoistok, duga je oko 40 km i široka oko 15 km.

Sinjajevinu okružuju mnoge lepe planine, i to Durmitor na koji se nadovezuje na severozapadu, Ljubišnja na severu, Bjelasica na istoku,, Moračke planine i Maganik na jugoistoku. Oivičena je kanjonima Morače i Tare.

Najveći deo Sinjajevine je zapravo zatalasana travnata visoravan sa brojnim kraškim poljima, a prosečne visine oko 1600-1700 m.

Najviši i planinarima najzanimljiviji vrhovi se nalaze na jugoistoku ove planine, u blizini sela Gornje Lipovo u opštini Kolašin. Ovo selo se nalaze u prelepoj dolini okruženoj impresivnim vrhovima i visokim stenovitim liticama kroz koju teče reka Plašnica, pritoka Tare. Sama dolina je nastala erozivnim radom lednika u dalekoj prošlosti i upravo zbog toga je okružena visokim vrhovima, sa severa nešto pitomijim, gde dominira Jablanov vrh sa 2203 mnv, dok se na suprotnoj strani uzdiže mnogo markantnih stenovitih vrhova uključujući i najviši vrh Sinjajevine- Torna ili Babji zub 2277 mnv.

A upravo su selo Gornja Lipovica i domaćinstvo Dulović naša baza za uspone.

PLAN AKCIJE:

Petak, 30.jul

– 20:15 č – polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom ( minibus od 20 mesta ). Dođite 10 minuta ranije molim vas. Po potrebi stajemo u Novoj Pazovi i Batajnici.

– 21:00 č – polazak iz Beograda sa parkirališta na uglu Sarajevske i Drinske kod Mostarske petlje.

Putujemo pravcem Stara Pazova – Beograd – Čačak – Užice – Prijepolje – Bijelo Polje – Mojkovac – Gornje Lipovo. Usputna stajanja po potrebi, a biće obavezno jedna pauza od 45 minuta.

U selo Gornje Lipovo i domaćinstvo Dulović dolazimo u ranim jutarnjim časovima, iznosimo stvari iz prevoza, smeštamo se po sobama i pripremamo za uspon.

Domaćini će nam po dolasku spremiti osveženje u vidu kafe i soka.

Subota, 31.jul

– Predviđeno vreme polaska na uspon na Tornu 2277 mnv je u 7:00 č.

Početak uspona je kroz šumu, a zatim dolazimo do sipara preko kojeg izlazimo na prevoj Đedov Do gde pravimo pauzu i uživamo u pogledu na Moračke planine.

Od prevoja Đedov Do do vrha Torne je uspon tehniči zahtevniji, a završni deo uspona je eksponiran pa je potreban maksimalan oprez i koncentracija u kretanju. Na ovom delu staze ćemo nositi šlemove.

Ali pogled sa vrha Torne 2277 mnv je vredan svakog truda. Pruža se neverovatan pogled na ostatak Sinjajevine – Gradište, Jablanov vrh ( gde idemo u nedelju ) i dolinu gde smo smešteni, Durmitor, Maganik, veličanstvene Komove sa Prokletijama u pozadini, Moračke planine…

Povratak je istom stazom. Ukupna dužina staze je 11 km sa oko 1200 m visinske razlike u usponu i silasku.

* Na stazi nema vode i potrebno je poneti 2-3 litra vode!

Po povratku u Gornje Lipovo postavljamo šatore, večera, druženje i noćenje.

Nedelja, 1.avgust

– Polazak na uspon na Jablanov vrh je u 6:00 č.

Ovaj vrh se nalazi severno od našeg smeštaja. Početni deo staze je dobar kolski put sa kojeg skrećemo prema katunu Pilać ( 1872 mnv ), a odatle idemo na Jablanov vrh 2203 mnv. Povratak je prelepom planinarskom stazom sa fantastičnim pogledima na okolne vrhove, pre svega Tornu i Gradište. Staza je tehnički lakša od staze koju idemo u subotu.

Ukupna dužina staze je oko 13 km sa 1300 m visinske razlike u usponu i silasku.

* Na stazi nema vode i potrebno je poneti 2- 3 l vode!

Povratak u smeštaj, pakovanje, ručak po želji, a zatim povratak kući gde je očekivani dolazak oko ponoći. Usputne pauze po potrebi, a biće jedna pauza od 45 minuta.

OPREMA: Planinarske cipele i odeća prilagođena vremenskim prilikama. Poneti kapu, šešir ili maramu kao zaštitu od sunca. Imati i kremu za sunčanje. Za svaki slučaj poneti nešto za zaštitu od kiše ( kabanica, jakna…). Ponesite štapove ako imate.

* Za uspon na Tornu u subotu je potrebno imati šlem. Prilikom prijave naglasite da li sami možete nabaviti šlem ili u dogovoru sa vodičem ( moguće je da će šlem biti iznajmljen što se dodatno plaća, ali to nije velika cifra ).

HRANA i VODA: Hrana iz ranca za dva dana kampovanja ili u domaćinstvu Dulović. Na pešačenje poneti sendviče, slatkiše, voće i sl. U svakom slučaju nešto što nije kvarljivo na visokim temperaturama.

U subotu i nedelju je na staze potrebno poneti 2-3 litra vode.

SMEŠTAJ: U sobama u domaćinstvu Dulović ili u šatoru. Na raspolaganju su tri sobe sa 3,4 i 5 kreveta – ukupno 12 mesta.

Smeštaj u sobama je skroman. Sobe su čiste, ali ako želite možete poneti tanju vreću ili navlaku za jorgan. U kući ima jedan toalet gde je moguće tuširanje.

* Prilikom razmeštaja u sobama i redosleda upotrebe tuša i toaleta je potrebna spremnost na kompromis i osećaj za potrebe drugih ljudi.

Za one koji se odluče za spavanje u šatoru je naravno potrebna vreća i podmetač.

DOKUMENTACIJA: Lična karta ili pasoš, zdravstvena i planinarska kartica sa plaćenom članarinom. Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je u sastavu PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI I RUKAVICA U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.

Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo promene akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Potrebno je da učesnici akcije budu u dobroj psiho-fizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije.

Goran Joka MB491, telefon 064/257 34 08, mail: goranjoka@yahoo.com

Telefonski poziv radnim danom posle 17 č, a sms i viber poruke tokom celog dana.

U prijavi dostaviti broj planinarske kartice, naziv kluba, broj lične karte ili pasoša ( u zavisnosti sa kojim dokumentom prelazite granicu ), godište i broj mobilnog telefona.

Prilikom prijave naglasiti da li želite da spavate u sobi ili šatoru, kao i da li posedujete šlem i šator. Moguće je da će biti mesta u šatorima kod drugih učesnika akcije.

KOTIZACIJA:      – 4800  rsd za one koji polaze iz Stare Pazove, Nove Pazove i Batajnice

– 4500 rsd za one koji polaze iz Beograda

Kotizacija obuhvata prevoz, putarine i troškove vozača.

Mesto na akciji obezbeđujete nakon uplate celokupne kotizacije.

– Cena spavanja u sobi iznosi 7 evra, a postavljanje šatora košta 3 evra.

Ručak u domaćinstvu Dulović košta 7 evra ( nije obavezno ).

Spavanje, hrana i piće svako plaća direktno domaćinu i to ne ulazi u cenu akcije.

– Akcija se realizuje u saradnji sa PK „Radnički“, vodič Goran Stojanović 062/294 026

Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD „Stara Pazova“,primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.