Kraljev Sto 1.104mnv. – Planina Maljen

Jednodnevni izlet – planinarska akcija 08. Avgust 2021 – nedelja
Geografsko područje: Opština Mionica, planina Maljen, Divčibare 980mnv

Maljen je planina u Srbiji koja se nalazi južno od Valjeva. Pruža se pravcem istok-zapad u dužini od oko 25 km. Najpoznatije turističko mesto na planini Maljen su Divčibare koje se nalaze na visini od oko 980 m nadmorske visine. Na ovoj planini i reci Manastirici vodopad posebna atrakcija je vodopad Skakalo koji zauzima šesto mesto najviših vodopada u Srbiji.

PLAN AKCIJE:

06.00 Polazak iz Zemuna – Pupinov most, zatim Batajnica 6.15, Nova Pazova 6.20 i Stara Pazova 6.30 Izlazak na autoput sve do Lajkovca gde se isključujemo za Mionicu.
8.30 MIONICA: – doručak, kafa, pauza.
9.30 Selo Krčmar – severne padine Maljena – početak pešačke ture. Odlazak do vodopada Skakalo : visina 30m, 781mnv. Atraktivan vodopad na reci Manastirici.
Staza dalje vodi na najviši vrh planine Maljen a to je Kraljev sto, zatim staza kružno ide obodom planine i posle nekih 7 sati pešačenja silazimo u centar naselja Divčibare

OPIS STAZE:
DUŽINA : 18 km
USPON / SPUST: oko 500 m
VRHOVI MALjENA KOJE OBILAZIMO: KRALjEV STO 1.104mnv, Zabalac 1011mnv, Veliki Maljen 970mnv, Vlasovi 1003mnv, Velika pleća 1050mnv
VREME PEŠAČENjA: oko 7 sati umerenog hoda
Predviđeni završetak pešačke ture je oko 17.00 sati.
Odmor, osveženje, ručak traju do 18.00 sati i obuhvataju slobodne aktivnosti, poseta i obilazak turističkih atrakcija u naselju, korišćenje usluga nekog od restorana,. Naravno tu su i nezaobilazni domaći proizvodi koje nude meštani ovog kraja.

POLAZAK sa Divčibara – preko Mionice i Divaca uključujemo se na autoput Miloš Veliki kod Lajkovca.
Izuzetne pauze u dogovoru sa vodičem mogu se realizovati na nekoj od usputnih benzinskih pumpi.
21.00 očekivani dolazak u Staru Pazovu

VAŽNO ZA SVE UČESNIKE AKCIJE:

Oprema: obuća, odeća i sva oprema moraju biti primereni prema uslovima na stazi i vremenskim prilikama za ovo godišnje doba. VODIČ JE DUŽAN DA SVIM UČESNICIMA BLAGOVREMENO OBJAVI SPISAK OPREME NEOPHODNE ZA PEŠAČENjE NA STAZI I OBAVESTI DA KO NEMA ODGOVARAJUĆU OSNOVNU PLANINARSKU OPREMA UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST

Hrana iz ranca – u sopstvenom aranžmanu, bez ikakvih obaveza korišćenja restorana i ugovorenih obroka. OBAVEZNA KOLIČINA VODE U RANCU 1,5l
Prijava za akciju kod vodiča, blagovremeno i na vreme, kako bi se omogućilo realizovanje akcije prema predviđenom programu.

Svi učesnici su članovi grupe po sopstvenoj odgovornosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti, pre svega vremenskih prilika.
Potrebna dokumenta za akciju: lična karta, zdravstvena knjižica, članstvo u planinarskom klubu.
Vodič akcije je odgovoran za ponašanje učesnika na stazi i ima pravo da reaguje, upozori i isključi sa staze nedisciplinovane i sve one učesnike koji se ne pridržavaju dogovorenog i propisanog plana i programa akcije.
Kotizacija: 1.500 rsd (prevoz iznajmljenim autobusom, troškovi realizacije akcije).

Vodič: Milivoj Tomić,

licenca MB443,
065-38-31-315,
prtilice@gmail.com

Vaše utiske sa akcija PSD Stara Pazova možete izneti na email: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.