Stara planina: Midžor 2169 mnv, Dupljak 2032 mnv, vidikovac Tumba, vodopad Bigar

PSD „Stara Pazova“ Organizuje planinarsku akciju Stara planina:
Midžor 2169 mv, Dupljak 2032 mnv, vidikovac Tumba, vodopad Bigar

Stara planina ili Balkan planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji u blizini Pirota, a najvećim delom je smeštena u Bugarskoj gde se proteže sve do Crnog mora. Najviši vrh Stare planine u Srbiji je Midžor 2169 mnv, a ističu se i Dupljak 2032 mnv, Kopren 1964 mnv, Tri čuke 1937 mnv…Za Park prirode je proglašena 1997.godine kao područje zaštite prve kategorije od nacionalnog značaja, ali smo I pored toga svedoci pokušaja izgradnje mini hidroelektrana i besomučne seče šume.Stara planina je veoma bogata planinskim potocima, vodopadima ( od kojih su mnogi otkriveni tek u 20.veku ), raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Možda nema izazovne vrhove, ali zato pleni divljinom i prostranstvom. Zbog svega ovoga je veoma popularna destinacija među planinarima.

Midžor 2169 mnv je najviši vrh u delu Stare planine koja se nalazi u Srbiji, a smešten je na samoj granici sa Bugarskom. Često je posećen od strane planinara.

Dupljak 2032 mnv se nalazi oko 2 km severoistočno od Midžora i uz Midžor je jedini vrh preko 2000 m u našem delu Stare planine. Uspon na njega je teži i izazovniji od uspona na Midžor. Sa Dupljaka se se pruža izuzetan pogled na Midžor i celo prostranstvo Stare planine, Rtanj, Suvu planinu…

Tumba je vidikovac iznad kanjona Temštice u blizini sela Temska. Ispod ovog vidikovca se nalazi hidroelektrana Temac i istoimeno odmaralište. Spada među najlepše vidikovce na Staroj planini.

Vodopad Bigar se nalazi pored puta Pirot-Knjaževac na oko 5 km od sela Kalna, na mestu gde se potok Bukovski uliva u Stanjinsku reku. Visok je oko 15 m i preliva se preko lakog rupičastog kamena bigra po kome je dobio ime. Uzvodno od njega se nalazi svojevrsna prirodna atrakcija, vise manjih vodopada u koritu reke i 3 jezerceta sa bistrom vodom.

PLAN AKCIJE:

Subota, 22.maj

• 6:00 č – polazak iz Stare Pazove
• 6:30 č – polazak iz Beograda• 10:30 č – dolazak u Pirot, doručak i kupovina neophodnih stvari
• 12:00 č – odlazak prema selu Temska i vidikovcu Tumba
• 12:30 č – polazak na uspon na Tumbu, ukupno ćemo ispešačiti oko 5 km sa oko 300 m visinske razlike u usponu i silasku
• 13:30 č – pauza na Tumbi 45 minuta
• 15:00 č – silazak do prevoza i polazak prema vodopadu Bigar
• 15:30 č – obilazak vodopada Bigar, ukupno ćemo ispešačiti oko 3km sa neznatnom visinskom razlikom
• 16.30 č – odlazak do smeštaja. Večera u restoranu u Kalni, u smeštaju ili iz ranca. Odmor.

Nedelja, 23. maj

• 7.00 č – okupljanje na parkiralištu kod Planinarskog doma “Babin zub” sa svim stvarima i pakovanje za uspon. Na uspon je potrebno poneti najmanje 1,5 l vode, po želji sendvič, voće, nešto slatko.
• 7:15 č – polazak na uspon na Midžor I Dupljak stazom koja ide ispod vrhova Žarkova čuka i Prilepski vrh
• 11:15 č – izlazak na Midžor i pauza na vrhu 15 minuta
• 11:30 č – odlazak prema Dupljaku udaljenom oko 2 km preko prevoja Vučja jama. Silazak sa Midžora do prevoja je prilično strm
.• 12:30 č – izlazak na Dupljak i pauza 30 minuta. Uživamo u pogledima.
• 16:00 č – silazak do Planinarskog doma “Babin zub” i pakovanje.
• 16:15 č – polazak kući. Po želji večera u Svrljigu u restoranu “Kamiondžija” ili iz ranca.
• 22:00 – 23:00 č – očekivani dolazak u Beograd i Staru Pazovu za one koji ostaju na večeri u Svrljigu, a ostali su kući do 21:00 č.

* Grupa koja penje Midžor i Dupljak će ispešačiti do 20 km sa oko 800 m visinske razlike u usponu i silasku, a oni koji penju samo Midžor će preći oko 16 km sa 600 m visinske razlike u usponu i silasku. Ali preporuka je da svi idemo i na Dupljak zbog atraktivnosti uspona i jako lepih vidika.

OPREMA: Planinarske cipele i odeća prilagođena vremenskim prilikama. Poneti jaknu, rezervnu obuću, majice i čarape. Za svaki slučaj imati kabanicu ili kišobran, ali i šešir, kapu ili maramu kao zaštitu od sunca. Ponesite štapove ako imate. Višak stvari ostaje u prevozu.

HRANA I VODA: U subotu je moguće doručkovati u Pirotu, a večera u Kalni ili u smeštaju u dogovoru sa domaćinima. U nedelju po želji večera u Svrljigu posle 16:00 č. Može i hrana iz ranca. Na stazu poneti sendviče, voće, slatkiše. Imati uvek najmanje 1,5 l vode u rancu.

DOKUMENTACIJA: Lična karta, zdravstvena i planinarska kartica sa plaćenom članarinom.*Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je u sastavu PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.

*VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI I RUKAVICA U PREVOZU I SMEŠTAJU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJA ŠIRENJA VIRUSA COVID – 19. SVAKI UČESNIK AKCIJE TREBA DA POTPIŠE PAPIR O PREUZIMANJU SOPSTVENE ODGOVORNOSTI ZA UČEŠĆE NA AKCIJI.

Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo izmene akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.Potrebno je da učesnici akcije budu u solidnoj psiho – fizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije Goran Joka, MB 491, tel. 064/2573408, mail: goranjoka@yahoo.com

KOTIZACIJA: 600 rsd.

Učesnici akcije koji idu svojim prevozom iz Stare Pazove će tokom ova dva dana preći oko 780 km, a iz Beograda oko 720 km. Putarine za putničko vozilo iznose 1200 rsd u jednom pravcu.Sami rezervišete smeštaj, a dobićete predlog smeštaja nakon prijave. Akcija se realizuje u saradnji sa PK“Radnički“, vodič Goran Stojanović 062/294026.

Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD“Stara Pazova“, primedbe, sugestije i pohvale iznesete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.