Kanjon Reke Panjice 05.06

Jedno od najlepših i najbolje skrivenih mesta Zlatiborskog okruga, kanjon Panjice, nalazi se na oko 15 km od Arilja, između sela Dobrače i Brekovo. Pored geomorfoloških specifičnosti, kanjon odlikuje i stanište veoma retke endemske vrste biljke pod nazivom Veliki šumski zvončić (lat. – campanula secundiflora) koju je na tom mestu otkrio Josif Pančić . Kanjonom dominiraju vodopad visok oko 10m i Vodena pećina.

U selu Dobrača ćemo uživati hodajući uz reku Panjicu i prelazeći preko drvenih mostića koji ovoj reci daju posebnu draž. Pored mostića i prelepog zelenila, ova reka pravi atraktivne vodopade, slapove i kaskade, te je zbog toga mnogi smatraju jednim od najlepših mesta u Srbiji. Kasnije dolazimo do bajkovitog vodopada visokog oko 10m pred kog ćemo se odmarati, slikati i uživati. Posle pešačenja kroz magičnu prirodu, stazom koja ostavlja bez daha, prelazeći preko starih mostića i prelepih slapova ulazimo u pećinu iz koje se izliva Panjica.

7,00h – Polazak iz Stare Pazove (Gimnazija)
7.30h – Polazak iz Beograda (autobuska stanica kod Sava Centra). Vožnja sa usputnom pauzom, preko Valjeva, Požege i Arilja do Dobrače11,00h- Dolazak u selo Dobrače i priprema za pešačku turuPo napuštanju autobusa idemo kroz selo, i počinjemo da pratimo reku Panjicu. Nakon 3 km, pred nama se ukazuje vodopad visok oko 10m. Iznad vodopada, nailazimo na zlatnosmeđe i bronzane kaskadne virove, a nadomak njih se nalazi otvor u pećinu u koju je moguće ući oko 70m. Na oko 1km od vodopada nailazimo na drugu pećinu, u kojoj izvire Panjica. Nakon slikanja i dugog odmora, vraćamo se istim putem do sela Dobrača. Dužina staze je oko 7km, sa ukupnim usponom 440m.

16,00h – Polazak za Beograd, odnosno Staru Pazovu, sa usputnom pauzom u Ovčar banji. Dolazak u večernjim časovima

CENA: 1700 din
U cenu je uračunat prevoz autobusom i organizacioni troškovi. Hrana iz ranca. Potrebna oprema: planinarske cipele ili duboke patike, zaštita od kiše i sunca

U slučaju nepredvidjenih okolnosti vodič zadržava pravo izmene programa

Sve utiske sa akcija u organizaciji PSD Stara Pazova možete poslati na email: utisci@psdstarapazova.com

Vodič : Jelena Molović 060/3940 989 jmolovic@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *