СТАЗАМА ПЕТРУШКИХ МОНАХА

ПСД Стара Пазова вас 08.05.2021 води на акцију:
СТАЗАМА ПЕТРУШКИХ МОНАХА

Петрушка област је предео који обухвата бројне споменике средњевековне Србије са краја XIV и прве половине XV века, када је представљала пограничну област средњовековне Србије и била позната под називом Пустош Петрус. Свој назив дугује старом утврђеном граду Петрусу смештеном на брду изнад литица кањона реке Црнице, који је данас већим делом у рушевинама са остацима донжон куле и дела зидина. У утврђењу се налази и чувена Крстаста стена, као и пећина која је некад служила као испосница бројној монашкој заједници Петруса. Бројне легенде о граду, реци, кањону говоре о богатој прошлости овога прелепог краја, а заклоњени литицама кањона Црнице налазе се остаци манастира Светог Јована Главосека, Огњене Марије Петрушке, Намасије, цркве Свете Недјеље, Светог Ђорђа …Река Црница је десна притока Велике Мораве, која извире на западној страин Кучајских планина, укупне дужине око 28 км.Остаци Петруса изнад кањона Црнице

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Субота, 08.05.2021. године.08.30 – Окупљање свих учесника акције испред Манастира Раваница. Кратак обилазак манастирског комплекса, наставак пута ка оближњем селу Забрега одакле започињему планирану акцију у кањону реке Црнице. Стаза је подељена на 2 дела, кружна је и спада у средње тешке рекреативне планинарске акције. Захтева основну планинарску опрему и психофизичку спремност од стране сваког учесника.

Дужина стазе: планирано око 20 км цела стаза.
Постоји могућности стварања 2 групе и скраћења стазе за део учесника у складу са договором на терену.
Планирано време пешачења око 8 часова.

Храна из ранца – у сопственом аранжману, а постоји и могућност организације ручка у селу Забрега, пастрмка са пратећим прилогом (цена порције 600,00 РСД).

ОБАВЕЗНА КОЛИЧИНА ВОДЕ У РАНЦУ 1,5л

ВАЖНА НАПОМЕНА: СВАКИ ПЛАНИНАР УЧЕСТВУЈЕ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ, У СКЛАДУ СА ПРАВИЛНИКОМ О БЕЗБЕДНОСТИ ПЛАНИНАРСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ. ОБАВЕЗНО ЈЕ НОШЕЊЕ МАСКЕ У АУТОБУСУ И ПОШТОВАЊЕ МЕРА КРИЗНОГ ШТАБА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА ВИРУСА ЦОВИД-19. СВАКИ УЧЕСНИК АКЦИЈЕ ТРЕБА ДА ПОТПИШЕ ПАПИР О ПРЕУЗИМАЊУ СОПСТВЕНЕ ОДГОВОРНОСТИ ЗА УЧЕШЋЕ НА АКЦИЈИ.

Организатор акције задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Деца учествују искључиво у пратњи родитеља, старатеља или наставника.

ПРЕВОЗ: у сопственој режији учесника акције.

КОТИЗАЦИЈА : 300 дин

ПРИЈАВА: Пријаве и све информације код водича акције: Владимир Беара, телефон: 064/4414-163; Е-Маил: vlada.beara@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.