Ruj – Magija Prirode

ПСД Стара Пазова вас позива на акцију:

„РУЈ – МАГИЈА ПРИРОДЕ“.

„12. ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕЂУНАРОДНИ УСПОН НА РУЈ“

18.06.-20.06.2021

(врхови Ракитски камен 1456 мнв, Руј 1706 мнв, Асеново кале 1033 мнв)

Магична планина Руј пружа се на граници Србије и Бугарске, припада Родопским планинама и представља најзападнију тачку тог планинског венца. Највиши врх планине је Руј (1706 мнв), а грациозношћу се истиче и оштри Ракитски камен или Ветрен (1456 мнв). Правац од Руја ка Ветрену представља кичму планине и главни гребен. Од Ветрена на исток следе врхови Голо брдо (1 283 мнв) и Сип (1 240 мнв). Руј је омеђен речним токовима Јерме на истоку, њене притоке Звоначке реке на северу, Ракитске реке на западу, док је на јужној страни Знеполска равница, на територији Бугарске. Планина је богата шумом у нижем појасу, док су највиши делови огољени пашњаци и прелепи видиковци.

Успон на Руј представља и својеврсно путовање кроз историју и подсећање на дане када је овај кутак југоисточне Србије био рударски центар, а учесници ће имати прилику да се упознају и са културом, обичајима и производима здраве хране овог краја.

Врх Асеново кале (1033 мнв) представља моћну, експонирану стену која се стрмо уздиже изнад Звоначке реке (други назив – Блаташница) која физички раздваја Руј и Столску планину. Доминантан облик Асеновог калета чини га препознатљивим и са већих удаљености, а поглед са његовог врха је непоновљив.

Испод Асеновог калета на Звоначкој реци налази се вероватно најужи кањон у Србији – Цедиљка.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Петак 18.06.2021. године

Потребно је понети врећу за спавање.

Полазак из Старе Пазове у 17,00 часова и вожња до села Стрелац, смештај у дом у селу.

Субота 19.06.2021. године

 8:15 – окупљање у селу Звонце код раскрснице за Ракиту, полазак асфалтним путем за Ракиту (3 км).

9:15 – долазак у Ракиту (700 мнв), припрема за успон, отварање акције и полазак на стазу.

11:00-11:30 – излазак на врх Ракитски камен (1456 мнв).

11:45 – полазак са Ракитског камена ка Рују (гранични пут). Истовремено, планинари који су се одлучили за успон само до Ракитског камена, се враћају истом стазом назад у Ракиту, где ће сачекати повратак групе која одлази на врх Руј, почетак забавног програма и дељења оброка.

13:30-14:00 – излазак на врх Руј (1706 мнв), заједно са планинарима из Бугарске. Задржавање на врху до 1 сата, ручак, дружење са бугарским планинарима, одмор.

15:00 – почетак силаска са Руја ка селу Вучи делу. Ка селу идемо краћим путем и пролазимо крај баба Цветине куће и чесме. Од Вучи Дела до Раките спуштамо се широким шумским путем (5 км)

Око 18:30 – долазак у Ракиту, дружење.

Укупна дужина ове кружне стазе је 24 км, са висинском разликом од 1026 м при успону и исто толико при силаску. На захтев и по пријави учесника, биће формирана и група која ће се пењати само до Ракитског камена, што је половина предвиђене дужине стазе, а онда се вратити у село Ракита. Воде има у селу Ракита, на извору испод врха Руј и у селу Вучи Дел. Препорука је да сваки учесник са собом носи 1,5 литра воде, као и СДО (суви дневни оброк)

Недеља 20.06.2021. године

 8:00 – полазак из села Стрелац ка Звоначкој бањи (око 580 мнв) и успон на врх Асеново кале (1033 мнв).  Успон нас води преко старог моста уз Звоначку реку, делом прелепог кањона Цедиљка ка селу Царев дел.  Са врха Асеновог калета се пружа фасцинантан поглед на врхове Руја, Гребен и Влашку планину, венац Столске планине и Таламбас…

 Око 14:00 – повратак у Звоначку бању и полазак ка кањону реке Јерме. Уз пут обилазимо манастир Планирани долазак у Стару Пазову је до 22:00 часа.

Укупна дужина ове кружне стазе је око 10 км.са висинском разликом од око 500 м при успону и исто толико при силаску. Препорука је да сваки учесник са собом носи 1,5 литра воде, као и СДО (суви дневни оброк).

ХРАНА И ВОДА: у сопственој режији. Организатор је организовао ручак у суботу 19.06.2021. године.

ДОКУМЕНТАЦИЈА: Лична карта, здравствена и планинарска картица са плаћеном чланарином.

На акцији могу учествовати само планинари који поседују чланску картицу клуба који је у саставу ПСС-а или су поднели захтев за учлањење.

Сваки учесник акције учествује на сопствену одговорност у складу са Правилником о безбедности ПСС-а. Организатор задржава право измене акције у случају непредвиђених околности. Потребно је да учесници акције буду у солидној психо – физичкој кондицији.

КОТИЗАЦИЈА : 4.200,00 динара – минибус (у цену је укључен превоз, путарине, храна за возаче, а део цене ће бити усмерен ка хуманитарној донацији).

ПРИЈАВА: Пријаве и све информације код водича акције: Владимир Беара,  телефон: 064/4414-163; Е-Маил: vlada.beara@gmail.com.

ВАЖНА НАПОМЕНА: СВАКИ ПЛАНИНАР УЧЕСТВУЈЕ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ, У СКЛАДУ СА ПРАВИЛНИКОМ О БЕЗБЕДНОСТИ ПЛАНИНАРСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ. ОБАВЕЗНО ЈЕ ПОШТОВАЊЕ МЕРА КРИЗНОГ ШТАБА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА ВИРУСА КОВИД-19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *