Троношке планине – КОСТАЈНИК 748мнв

Једнодневни излет – планинарска акција – недеља 27. јун 2021.

Географско подручје: Подрињске планине, Рађевина, Крупањ,  Троноша, Зајача

“Kada se iz smera severa, tj. nizine Jadra, gleda prema jugu, greben planine Gučevo prirodno se nastavlja u smeru jugoistoka na greben tzv. Tronoške planine, s najvišim Kostajničkim vrhom (748 m) na tome delu. Isto tako, severna podgorina Gučeva (područje sela Potrbušnica) prirodno se nastavlja na severnu podgorinu Tronoške planine (područja naselja Tršić, Korenita, i dr.). Iako ove dve podgorine i gorske mase Gučeva i Tronoške djeluju jedinstveno, ipak su one razdvojene dolinom rječice Štire, od naselja Zajača do Loznice. Ovo je bolje vidljivo ako se posmatra reljef grebena Tronoške planine, posebno visinski odnosi toga grebena i obližnjih planina. U tome smislu, jasno se uočava kako su vrhovi i grebeni Tronoške planine zapravo krajnji severni dio vrlo razuđene mase planine Boranje, koja svojim grebenima izlazi prema severu, na niziju rijeke Jadar, odnosno Lozničko polje. Upravo zbog prethodno navedenog, u literaturi nema jasnog mišljenja o tome pripada li Tronoška planina masivu Boranje (manje Gučeva), ili se pak radi o zasebnoj planini. Zapravo se i sam pojam „Tronoška planina“ relativno retko sreće i upotrebljava, i čak se čini da se više odnosi na šumovito, brdovito područje između Tršića i manastira Tronoše (Jadra i Kostajničkog vrha) nego što se njime izražava želja za definisanjem neke zasebne planine. Na vrhu Kostajničkog visa (748m) nalazi se spomenik, a nešto prema SZ je Obradov čardak. S vrha se pruža pogled na glavni dio planine Boranje, na Jagodnju, Sokolsku planinu, (Torničku) Bobiju, Jablanik, Medvednik, Cer, Gučevo. Na stazi postoji izvor pitke vode.“ Izvor: Dinarskogorje.com

„Манастир Троноша налази се 17 км од Лознице, на путу за Крупањ. По предању, изградња манастира се везује за краља Драгутина, који је почео подизати манастир, али га је смрт претекла, па га је завршила његова жена Катарина 1317. године. Током Турског периода Троноша је неколико пута паљена, рушена и пљачкана. Поново је подигнута 1559. године. Манастир је спаљен 1813. године, а обновљен је 1833. године уз помоћ кнеза Милоша Обреновића. Манастирска црква посвећена је Ваведењу Пресвете Богородице. Оштећена је и током Другог светског рата. Поново је обновљена 1961. године и отада манастирски комплекс поприма данашњи изглед. Данашњи манастирски комплекс чине: црква, нови конак са пространом трпезаријом, изложбени простор и Музеј Вуковог раног школовања. Цео манастирки комплекс је складан и прилагођен туристичком боравку. Недалеко од манстира Троноше, налази се десетоцевна бетонска чесма са хладном изворском водом, коју народно предање приписује деветорици браће Југовића и старом Југ – Богдану. Изнад чесме издиже се капела Светог Великомученика Пантелејмона. Првобитна чесма и капела, по народном предању подигнуте су уочи Косовске ботке 1388. године. Много пута су кроз историју рушене. Садашња капела са чесмом подигнута 1968. године.“

ПЛАН АКЦИЈЕ

7.00 Полазак из Београда. (Земун, Батајница, Н.Пазова)

7.30 Стара Пазова. Путујемо преко Шапца према Лозници и Крупњу.

9.00 Костајник. Окупљање учесника акције и припрема за полазак на планинарску стазу.


Опис стазе:

Дужина: 15км

Успон/спуст:  600м

Време пешачења: око 6 сати

Стаза је прилагођена свим учесницима са добром психофизичком кондицијом уз поседовање основне планинарске опреме.

Највиши врх: Костајнички вис 748мнв

Стаза је кружна, има извора питке воде.

16.00 очекивано време завршетка пешачења и повратка до школе у Костајнику

Акција се реализује у сарадњи са ПК СОКО Крупањ.

СВИМ УЧЕСНИЦИМА АКЦИЈЕ ЈЕ ОБЕЗБЕЂЕН РУЧАК, ЗАЈЕДНИЧКО ДРУЖЕЊЕ И МАЛИ ПЛАНИНАРСКИ КАМП СА ДОМАЋИНИМА ИЗ КРУПЊА И ОКОЛИНЕ.

ОБАВЕЗНА КОЛИЧИНА ВОДЕ У РАНЦУ 1,5л

Сви учесници су чланови групе по сопственој одговорности. Деца учествују искључиво у пратњи родитеља, старатеља или наставника. Водич задржава право измене програма у случају непредвиђених околности, пре свега временских прилика.

У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ ПО ПИТАЊУ ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА НЕОПХОДНО ЈЕ ПРИДРЖАВАЊЕ СВИХ МЕРА ЗАШТИТЕ ЉУДИ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ.

ПРАВО УЧЕШЋА НА АКЦИЈИ ИМАЈУ СВИ КОЈИ ПОСЕДУЈУ: лична карта, здравствена књижица, чланство у планинарском клубу.

КОТИЗАЦИЈА : 1600 дин

Обавезна је пријава  за акцијуТЕЛЕФОНОМ ИЛИ СЛАЊЕМ СМС ПОРУКЕ СА КОМПЛЕТНИМ ПОДАЦИМА: ИМЕ, ПРЕЗИМЕ, КЛУБ, АДРЕСА.

Водич:

Миливој Томић, лиценца МБ443

тел: 065-38-31-315

prtilice@gmail.com 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.