Borski Stol i Veliki Krš, 12.06.2021

PSD „Stara Pazova“ organizuje planinarsku akciju:
Borski Stol 1155 mnv i Veliki Krš 1148mnv

 • Planine Borski Stol i Veliki Krš se nalaze na oko 15 km od Bora, između Homoljskih i Kučajskih planina na zapadu i Đerdapa na istoku. Zajedničkim imenom se nazivaju Gornjanski kras. Protežu se pravcem severozapad – jugoistok, a između njih je smeštena predivna dolina i prevoj Cepe koji je naša početna tačka na stazama.
 • Usprkos tome što ih ne odlikuje prevelika visina, Borski Stol i Veliki Krš svojim dramatičnim reljefom dominiraju okolinom, a planinare i druge posetioce privlače prelepim vidicima i raznovrsnim pejzažom smeštenim na relativno malom prostoru.
 • Zbog relativno kratkih uspona, moguće je obe planine popeti u jednom danu iako put do njih iz Stare Pazove i Beograda traje prilično dugo.
 • Oba uspona obiluju jako lepim vidicima i prosto ne znate na koju stranu pre da gledate.

VELIKI KRŠ 1148 mnv je uzak, izdužen i nazubljen krečnjački venac koji se proteže u dužinu oko 9 km. Pripada Karpatskim planinama, a po vremenu nastanka spade u grupu najstarijih planina u Srbiji. Na jednoj strani njegovog grebena su blaze padine, a na drugoj strme litice.

BORSKI STOL 1155 mnv je vrh planine Goli krš koja je smeštena između Velikog krša i Deli Jovana. Zaravnjeni vrhovi i strme litice pružaju pogodne uslove za planinarenje, alpinizam, paraglajding. U podnožju samog vrha se nalazi manje jezero i stenovita gromada Borskog stola i oni čine jedan od najlepših i najčešće fotografisanih pejzaža u ovom delu Srbije. U blizini jezera je planinarski dom kojim upravlja PSD “Crni vrh”. Sam vrh Borski stol je gola zaravan sa koje se pruža prelep pogled na masiv Velikog krša, Deli Jovan na drugu stranu, rudnik Bor…

PLAN AKCIJE:

Subota, 12.jun

 • 6:00 č – polazak organizovanim prevozom ( minibus ) iz Stare Pazove od Gimnazije i usputna stajanja u Novoj Pazovi i Batajnici
 • 6:30 č – polazak iz Beograda sa autobusne stanice preko puta Sava Centra, smer u pravcu Niša
 • Vožnja autoputem do Paraćina, a odatle preko Boljevca do Bora. Od Bora idemo prema prevoju Cepe koji je početna tačka za naše uspone. Usputne pauze po potrebi.
 • oko 10:30 č- očekivano vreme dolaska na prevoj Cepe, kraća pauza za pakovanje i preobuvanje
 • Sa prevoja Cepe ( oko 730 mnv ) krećemo na uspon na Veliki Krš 1148 mnv. Staza najvećim delom ide kroz šumu i prilično je strma, a za neka 2 sata izlazimo na greben i shvatamo da je vredelo malo se pomučiti zbog neverovatnog pogleda na Borski sto i okolinu, Deli Jovan, Homoljske planine, Miroč. Zatim grebenom polako odlazimo do najviše kote na grebenu 1148 mnv gde pravimo pauzu 15-20 minuta, odmaramo i fotografišemo. Odatle se istom stazom vraćamo do prevoja Cepe i našeg prevoza. Ukupno ćemo preći oko 6 km u oba pravca sa oko 500 m uspona i spusta.
  Na prevoju Cepe pravimo kratku pauzu, sipamo vodu koju smo poneli i sl.
 • Ubrzo krećemo na uspon na Borski Stol 1155 mnv, samo idemo na suprotnu stranu od Velikog Krša. Nakon otprilike 45 minuta dolazimo do planinarskog doma i manjeg jezera u blizini gde pravimo kratku pauzu zbog fotografisanja. Odavde idemo na uspon na sam vrh Borski Stol udaljen oko 1,5 km, a imaćemo oko 250 mnv uspona. Na vrhu pauza 15-20 minuta, zatim se spuštamo do planinarskog doma gde ćemo nešto popiti i osvežiti se ako dom bude otvoren.

Silazimo do prevoja Cepe i našeg prevoza gde bi trebali biti najkasnije do 18 č. Ukupno ćemo preći oko 13-14 km sa oko 950 mnv u usponu i spustu.
Pakujemo se i polazimo prema Beogradu i Staroj Pazovi, a očekivano vreme povratka je između 22 i 23 č.

OPREMA: Planinarske cipele i odeća prilagođena vremenskim prilikama. Za svaki slučaj imati kabanicu ili kišobran, ali i kapu, šešir ili maramu kao zaštitu od sunca. Poneti rezervnu presvlaku i štapove ako imate. Višak stvari ostaje u prevozu.

HRANA i VODA: Hrana iz ranca. Na staze ponetu sendviče, voće, slatkiše, ali i nešto konkretnije, jer u povratku nećemo svraćati nigde da jedemo zbog nedostatka vremena. Sa sobom imati najmanje 1,5 l vode u zavisnosti od vremenskih prilika, a najbolje je ujutro od kuće poneti dovoljno vode. Vodu na stazi je moguće sipati tek popodne kad dođemo do doma ispod Borskog Stola. Deo hrane i vodu možete ostaviti u prevozu, jer se nakon uspona na Veliki Krš vraćamo do njega.

DOKUMENTACIJA: Lična karta,zdravstvena i planinarska kartica sa plaćenom članarinom.

 • Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je u sastavu PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.
 • VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI I RUKAVICA U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID – 19. SVAKI UČESNIK AKCIJE TREBA DA POTPIŠE PAPIR O PREUZIMANJU SOPSTVENE ODGOVORNOSTI ZA UČEŠĆE NA AKCIJI.

Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da učesnici budu u solidnoj psiho-fizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije:
Goran Joka MB 491 064/257 34 08 mail: goranjoka@yahoo.com

KOTIZACIJA: 2400 rsd. U cenu je uračunat prevoz autobusom i putarine.

Budite slobodni da sve vase utiske sa akcija u organizaciji PSD “Stara Pazova”, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.