Kablar i Ovčar, 15.08


Nekako Kablar i Ovčar ili Ovčar i Kablar uvek idu i podrazumevaju se zajedno ….U klusuri, u pesmama, po manastirima smeštenim na njihovim liticama…. Vođeni ovom logikom i mi ćemo probati da spojimo Ovčar i Kablar ili Kablar i Ovčar u jednom danu….
Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja jedinstvenu geomorfološku celinu, usečenu između masiva planina Ovčara i Kablara i spaja Čačansku sa Požeškom kotlinom. Klisura je dugačka je oko 20 km, širine od 50-100 m i sa najvećom dubinom od 710 m.
Klisura je poznata i po mnogobrojnim manastirima (10 aktivnih) koji su smešteni na levoj i desnoj obali reke, te je zbog svojih specifičnih geoloških, bioloških i istorijskih osobenosti i lepota pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije.
Sa vidikovaca Kablara i Ovčara se pružaju prelepi pogledi na meandre Zapadne Morave i okolna prostranstva.
Zanimljivo je da se planina Kablar nalazi na jugozapadnom obodu Šumadije, dok susedna, planina Ovčar (985 m) pripada Dinarskom planinskom sistemu. Dva vrha udaljena su jedan od drugog ooko 2,5 km u vazdušnoj liniji, a deli ih samo reka Zapadna Morava
Najviši vrh Kablara je visok 889 mnv, dok je najviši vrh Ovčara visok 985 mnv. S

PLAN AKCIJE
Nedelja, 15.08.2021

 • polazak u 6,30 iz Stare Pazove (ispred zgrade Opštine).
 • Vožnja rutom (najveći deo auto put) Stara Pazova-Bg-Preljina-Ovčar Banja.
 • 09,00 priprema i polazak na uspon na Kablar;
 • Planirana trasa je preko crkve Sv. Save ka vrhu Kablara.
 • Trasa iznosi oko 8 km sa usponom oko 700 m.
 • Nakon silaska sa Kablara grupa može da se podeli na 2 grupe:
 • Grupa 1: obilazi brojne prirodne lepote i manastire uz Zapadnu Moravu i uživa u prirodi (uz preporuke i predloge vodiča).
 • Grupa 2: vrši uspon na vrh Ovčara trasom preko Manastira Preobraženje i Sretenje, a povratak u Ovčar Banju preko manastira Svete Trojice.
 • Trasa iznosi oko 11 km sa usponom oko 720 m.
  *Napomena: akcija Kablar je prioritetna, dok će se akcija Ovčar izvesti u celosti ili u jednom delu u zavisnosti od stanja na terenu.

HRANA I VODA: u sopstvenoj režiji. Mogućnost dogovora na terenu.
DOKUMENTACIJA: Lična karta, zdravstvena i planinarska kartica sa plaćenom članarinom.
Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je u sastavu PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.
Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo izmene akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.
KOTIZACIJA : 1.500,00 dinara za veliki autobus ili 1700,00 dinara za mini bus (u cenu je uključena prevoz, putarine i organizacioni troškovi). Vaše mesto na ovo akciji rezervišete uplatom celokupnog iznosa.
PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije: Vladimir Beara, telefon: 064/4414-163; E-Mail: vlada.beara@gmail.com.
VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE. OBAVEZNO JE POŠTOVANjE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANjE ŠIRENjA VIRUSA KOVID-19.
Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD“Stara Pazova“, primedbe, sugestije i pohvale iznesete na mail: utisci@psdstarapazova.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.