Homoljske Planine, Vrata 815mnv i Kobilja Glava 779mnv, 22.08.

PSD Stara Pazova
HOMOLjE – VRATA 815mnv, KOBILjA GLAVA 779 mnv
Jednodnevni izlet – planinarska akcija – nedelja 22. avgust 2021.

ISTOČNA SRBIJA – HOMOLjSKE PLANINE – MANASTIR VITOVNICA

Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju Karpatsko-balkanskoj grupi planina. Izgrađene su pretežno od škriljaca i krečnjaka. Imaju pravac pružanja zapad-istok i smeštene su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Prosečna visina je oko 900 metara, a najviša tačka iznosi 962 metra. Planine su bogate gustom šumom i mnogim rečnim izvorima, koji se spuštaju sa padina.
U administrativnom smislu skoro u potpunosti pripadaju opštini Žagubica, koja se graniči sa opštinama: Petrovac, Despotovac, Bor, Majdanpek i Kučevo.

Na obroncima i padinama Homoljskih planina i u klisuri reke Mlave nalaze se ostaci brojnih manastira iz srednjeg veka. Do danas su tu ostali manastiri: Trška crkva kod Žagubice, Gornjak, Sv. Trojica i Reškovica kod sela Ždrelo, Đerinac] kod Bistrice, Vitovnica i Bradača.

U ovom kraju dobro su očuvana obeležja stare kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture. Niži delovi planina obrasli su hrastovim šumama, na srednjim delovima su hrastove i bukove šume, dok se na najvišim delovima nalaze se pašnjaci i livade, i na njima katuni i bačije, starinska stočarska staništa, koja su i danas u upotrebi, posebno između Đurđevdana i Mitrovdana, gde pasu stada ovaca, od čijeg se mleka pravi homoljski sir.

PLAN AKCIJE

6.00 Polazak iz Beograda. (Zemun – Nova Galenika – Pupinov most, Batajnica, N.Pazova)6.30 Stara Pazova. Putujemo autoputem Beograd – Niš sve do iključenja za Požarevac odakle nastavljamo prema Petrovcu na Mlavi.08.30. Petrovac na Mlavi. Pauza od 30 min za jutarnju kafu, doručak
09.30 Manastir Vitovnica. Početak pešačke ture.

Pored manastira Vitovnica i istoimene rečice idemo kružnom stazom sve do Pajkinog izvora i šume Trest. Odatle strmi uspon i najzahtevniji deo staze do vrha Kobilja glava 779mnv. Nakon pola sata pešačenja izlazimo na vrh Vrata 815mnv sa koga se pruža prelep pogled na Homoljske planine i okolne vrhove. Nastavljamo šumskim i kolskim putevima sve do početne tačke21.00 Planirano vreme dolaska u Beograd i Staru Pazovu.

Opis staze:

Dužina: 18 km
Uspon 650 m. Spust: 680 mVreme pešačenja: oko 7 satiNajviši vrh: Vrata 815 mnv
Staza je kružna, srednje teška, zahteva solidnu psihofizičku pripremu uz obaveznu osnovnu planinarsku opremu. OBAVEZNA KOLIČINA VODE U RANCU 1,5l
Svi učesnici su članovi grupe po sopstvenoj odgovornosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti, pre svega vremenskih prilika.
U SKLADU SA SITUACIJOM PO PITANjU PANDEMIJE KORONA VIRUSA NEOPHODNO JE PRIDRŽAVANjE SVIH MERA ZAŠTITE LjUDI I ŽIVOTNE SREDINE.
PRAVO UČEŠĆA NA AKCIJI IMAJU SVI KOJI POSEDUJU: lična karta, zdravstvena knjižica, članstvo u planinarskom klubu.
KOTIZACIJA : 1500 rsd (prevoz veliki autobus), 1800 rsd (prevoz minibus)
Obavezna je prijava za akcijuTELEFONOM ILI SLANjEM SMS PORUKE SA KOMPLETNIM PODACIMA: IME, PREZIME, KLUB, ADRESA.
Vodič: Milivoj Tomićlicenca MB443tel: 065-38-31-315prtilice@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *