DURMITOR: Bobotov kuk 2523 mnv, Prutaš 2393 mnv 27.-29.8.2021.

PSD Stara Pazova vas vodi na:
DURMITOR: Bobotov kuk 2523 mnv, Prutaš 2393 mnv27. – 29.8.2021.
– Durmitor je planina i nacionalni park na severozapadu Crne Gore. Smatra se da ime Durmitor potiče od keltske reči „dru mi tore“ što znači planina puna vode. Najviši vrh je Bobotov kuk 2523 mnv. To je planina nestvarne lepote čiji vrhovi, grebeni i jezera su smešteni na relativno malom prostoru, a to, kao i blizina gradića Žabljaka čine ga čine idelanim mestom za planinarenje leti i zimi. Inače, Žabljak je smešten na 1456 nv što ga čini najvišim urbanim naseljem u jugoistočnoj Evropi. Zato svake godine ova planina privlači velik broj planinara i drugih zaljubljenika u njenu netaknutu prirodu.
Zbog svoje lepote, očuvanosti i neobičnog reljefa, područje Durmitora je proglašen Nacionalnim parkom 1952.godine, a park obuhvata masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Pive, Drage, Sušice i gornji deo doline Komarnice, ukupne površine 39000 ha.Prirodne lepote i kulturna dobra ( srednjevekovni spomenici ) su doprineli da Durmitor i kanjon Tare budu uvršteni u spisak Svetske kulturne i prirodne baštine.
– Osnovna odlika reljefa Durmitora jeste da je to prostrana visoravan na oko 1500 mnv koju presecaju duboke doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 preko 2000 metara.
Lepoti ove planine posebno doprinosi 18 ledničkih jezera, nazvanih „gorske oči“, a smeštenih na visinama iznad 1500 m. Najpoznatija jezera su Crno jezero kod Žabljaka, Škrčka jezera, Zeleni vir ( posetićemo ga ), Zminje jezero, Jablan jezero…
Među najlepšim ukrasima ovog parka su i silovite reke koje su isklesale veličanstvene kanjone i doline, a najpoznatija je reka Tara i njen kanjon dugačak 60 km koji je po nekima drugi po dubini u svetu posle kanjona Kolorada u SAD, a najdublji u Evropi. Njegova prosečna dubina je 1073 m, a najveća 1333 m. Čuveno je splavarenje na Tari i pogled sa mosta Đurđevića Tara na kojem ćemo napraviti kraću pauzu u povratku u nedelju.
* Bobotov kuk 2523 mnv je najviši vrh planinskog masiva Durmitora. Staro ime mu je Ćirova Pećina. Zajedno sa Bezimenim vrhom 2487 mnv i Đevojkom 2440 mnv čini najviši greben na Durmitoru nazvan Soa Nebeska, što znači „podupirač neba“. Sa zapadne strane se izdiže 750 m iznad doline Škrke i Škrčkih jezera, a sa istočne strane iznad Valovitog Dola, najviše udoline naovoj planini ( 2027 mnv ). Ime je dobio po plemenu Bobota koji su ispod ovog vrha imali svoje katune za ispašu. Vidik sa Bobotovog kuka na Škrčka jezera je veličanstven i jedan je od sinonima za ovaj vrh i Durmitor kao planinu.
* Prutaš 2393 mnv je najviši vrh u južnom delu Durmitora. Sa njega se pruža prelep pogled na Škrčka jezera i najviše vrhove Durmitora. Krase ga uspravni sedimentni stenoviti slojevi „prutovi“ koji se od vrha pružaju sve do podnožja i po kojima je dobio ime. Njegove strme litice na severu dopiru sve do kanjona Sušice. Prutaš je sinonim za prijatan uspon i uživanje u visokogorskom usponu.* Škrčka jezera ( Veliko i Malo ) se nalaze na oko 1700 mnv u dolini između Prutaša, Planinice, Šarenih pasova i Bobotovog kuka. Ova dolina je zatvorena sa tri strane pa su jezera relativno teško pristupačna.
* Zeleni vir je malo jezerce koje je neizbežno mesto za predah kad se ide sa prevoja Sedlo na Bobotov kuk. Nalazi se na 2080 mnv i smešteno je na najvećoj nadmorskoj visini od svih jezera na Durmitoru. Od Bobotovog kuka je udaljeno oko 1,5 č.
PLAN AKCIJE:
PETAK, 27.avgust
– 20:30 č – polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom. Dođite 10 minuta ranije molim vas. Po potrebi stajemo u Novoj Pazovi i Batajnici.- 21:30 č – polazak iz Beograda sa parkirališta na uglu Sarajevske i Drinske kod Mostarske petlje.Unapred spremiti mali ranac sa svim neophodnim stvarima za pešačenje u subotu, vodu kupiti u Žabljaku ili poneti sa sobom, po mogućnosti putovati u odeći za pešačenje.Putujemo pravcem Stara Pazova – Beograd – Čačak – Zlatibor – Prijepolje – Pljevlja – Žabljak.
Usputne pauze po potrebi, a biće obavezno jedna pauza od 45 minuta.
SUBOTA, 28.avgust
– Očekivani dolazak u Žabljak je oko između 6 i 7 č ujutro. Doručak i kafa po želji.Najkasnije do 7:30 č krećemo prevozom do prevoja Sedlo udaljenog od Žabljaka oko 15 km.Uspon na Bobotov kuk ćemo izvršiti pravcem:Prevoj Sedlo 1907 mnv – Uvita greda 2199 mnv – jezerce Zeleni vir 2028 mnv – prevoj Velika previja 2351 mnv – Bobotov kuk 2532 mnv.
Sedlo je prevoj između Sedlene grede 2227 mnv i Uvite grede 2199 mnv. Sa ovog prevoja stazom ispod Uvite grede idemo do doline koja se zove Surutka, a na čijoj krajnjoj tački se nalazi prelep pogled na Bobotov kuk. Sa ovog vidikovca se spuštamo do jezerca Zeleni vir gde pravimo kraću pauzu. Odavde nam do vrha treba oko 1,5 č.Zatim idemo strmijom stazom prema prevoju Velika previja 2351 mnv. Sa ove staze se pruža prelep pogled na vrlo atraktivan vrh Zupci 2309 mnv i jezerce Zeleni vir ispod njega. Od Velike previje idemo na prevoj između Đevojke i Bobotovog kuka odakle je najlepši pogled na Škrčka jezera (tzv. Škrčki pogled). Kraća pauza za fotografisanje ovog jedinstvenog prizora.
Odatle se desnom stranom izlazi na Bobotov kuk. Ovaj završni uspon na Bobotov kuk je prilično strm i treba biti koncentrisan i oprezan, ali ima dosta pogodnih mesta za hvatanje i oslanjanje, a i na ovom delu je postavljena sajla kao osiguranje. Ovde je posebno potrebno obratiti pažnju prilikom mimoilaženja sa drugim planinarima. U ovom završnom delu uspona ćemo nositi šlemove.Sa vrha se pruža pogled u svim pravcima, na Škrčka jezera, Prutaš, Šarene pasove, Valoviti Do, prema prevoju Sedlo. Pravimo dužu pauzu.
Povratak do jezera Zeleni vir, a odatle se stazom koja ide pored Šarenih pasova preko Urdenog i Mliječnog dola spuštamo do Dobrog dola gde nas čeka prevoz. Ovo spuštanje od Zelenog vira traje oko 1 č.Staza je duga oko 10 km sa oko 800 m uspona, a spada u tehnički zahtevnije.Odlazak do smeštaja, razmeštaj u sobama, večera i noćenje.
NEDELJA, 29.avgust
– 06:00 č – polazak iz smeštaja sa rančevima i odlazak prevozom do početne tačke za uspon na Prutaš 2393 mnv koja se nalazi u Dobrom dolu i udaljena je par km od mesta gde smo se spustili u subotu sa Bobotovog kuka.- 06:30 č – polazak na uspon na Prutaš. Staza ide do prevoja Škrčko ždrijelo 2114 mnv gde pravimo kraću pauzu, a zatim ćemo se grebenom za nešto više od 1 č popeti na vrh.Sa grebena se pružaju prelepi pogledi na masiv Durmitora gde se nalaze vrhovi Bobotov kuk, Đevojka, Šareni pasovi, Bezimeni vrh, Planinica, Sedlena greda…Na vrhu pravimo dužu pauzu. Povratak je istom stazom.Staza je duga oko 9 km sa 700 m uspona i spada u manje tehnički zahtevne.Odlazimo u smeštaj, pakujemo se, ručamo. Polazak kući je najkasnije u 15 č, a očekivano vreme dolaska u Beograd i Staru Pazovu je oko ponoći.
OPREMA: Planinarske cipele (obavezne) i odeća prilagođena vremenskim prilikama. Poneti kapu, šešir ili maramu kao zaštitu od sunca. Imati i kremu za sunčanje. Za svaki slučaj poneti nešto za zaštitu od kiše ( kabanica, jakna…). Ponesite štapove ako imate. Šlem je obavezan prilikom završnog uspona na Bobotov kuk.
HRANA i VODA: Hrana iz ranca ili u restoranima u Žabljaku. Na pešačenje poneti sendviče, slatkiše, voće i sl. U svakom slučaju nešto što nije kvarljivo na visokim temperaturama.U subotu i nedelju je na staze potrebno poneti 2-3 litra vode.
SMEŠTAJ: Smeštaj je u sobama u centru Žabljaka.* Prilikom smeštaja u sobama i redosleda upotrebe tuša i toaleta je potrebna spremnost na kompromis i osećaj za potrebe drugih ljudi.
DOKUMENTACIJA: Lična karta ili pasoš, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom. Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je član PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.
VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI I RUKAVICA U PREVOZU KAO IPOŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.TAKOĐE JE POTREBNO PRIDRŽAVATI SE MERA ZA ZAŠTITU OD VIRUSA KOVID -19 DONETIH OD STRANE NADLEŽNIH ORGANA CRNE GORE.Svaki planinar učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSSa. Organizator zadržava pravo promene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.Potrebno je da učesnici akcije budu u dobroj psiho-fizičkoj kondiciji.
PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije.Goran Joka MB491, telefon 064/257 34 08, mail: goranjoka@yahoo.com
Telefonski poziv radnim danom od 17 č, sms i viber poruke tokom celog dana.
U prijavi dostavite broj planinarske kartice, naziv kluba, godište i broj mobilnog telefona, navesti da li posedujete šlem i gde ulazite.
KOTIZACIJA: 5000 rsd za polazak iz Beograda, a 5300 rsd za polazak iz Stare Pazove, Nove Pazove i Batajnice.Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine.Smeštaj košta 11 evra i plaća se direktno domaćinima.Individualne jednodnevne ulaznice za NP “Durmitor” koštaju 3 evra i ne ulaze u cenu akcije. Platićemo ih ako sretnemo rendžere na prevoju Sedlo ili negde na stazi.- Akcija se organizuje u saradni sa PK “Radnički”, vodič Goran Stojanović 062/ 294 026
Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD “Stara Pazova”, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.