Gledićke Planine, Samar 922mnv, 23.10

  • Gledićke planine se nalaze na krajnjem jugu Šumadije između Kragujevca, Gruže i Levča, a protežu se oko 35 km u pravcu severozapad-jugoistok. One su, posle Rudnika, najviše šumadijske planine. Najviši vrh je Samar 922 mnv. Ime su dobile po tome što se po narodnom predanju sa njih daleko gleda, a to je stvarno istina, jer ima mnogo lepih vidikovaca. Po vedrom danu je moguće videti Kopaonik, Zlatibor, Rudnik, Goliju. Ove pitome planine su bogate šumom, pašnjacima, rečnim tokovima, divljim životinjama, Tako su recimo fotografije pejzaža Gledićkih planina Aleksandra Sarića iz Kragujevca odabrane na globalnom konkursu Majkrosofta i nalaze se na internet stranici Windowsa pa ih svi korisnici ovog operativnog sistema mogu skinuti za pozadinu svojih monitora. Na području Gledićkih planina se nalazi velik broj autentičnih starih srpskih kuća, od kojih su neke stare i preko 200 godina. Nadmorska visina ovih planina je uglavnom između 300 i 700 m što je pogodno za uzgoj voća, posebno šljive.
  • Manastir Kalenić je jedan od najznačajnih manastira u ovom delu Srbije. To je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve i pripada šumadijskoj eparhiji. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice. Izgrađen je početkom 15.veka u stilu moravske škole i jedan je od najlepših manastira svog doba. Po likovnim vrednostima se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Crkva je bogato dekorisana spolja, a freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15.veka. U okviru kompleksa je moguće pogledati bogatu riznicu, ali i kupiti odlične manastirske proizvode.

PLAN AKCIJE:Subota, 23.oktobar

– 06:00 č – Polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom. Doći 10 minuta ranije.
Po potrebi stajemo u Novoj Pazovi i Batajnici.
– 07:00 č – Polazak iz Beograda sa parkirališta ispred „Sava Centra“ ( ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića).- 10:00 č – Dolazak u selo Kalenićki Prnjavor i priprema za pešačenje. Staza je kružna i ide uglavnom makadamom i šumskim putevima. Ukupna dužina staze je oko 17 km sa 550 m uspona i spada u lakše staze. Nema teških uspona, a obiluje lepim vidicima.
Na vrhu Samar ćemo napraviti dužu pauzu.

Očekivano vreme dolaska u Beograd i Staru Pazovu je oko 22:00 č.

OPREMA: Duboke cipele ili patike za treking. Odeća prilagođena vremenskim uslovima. Zaštita od kiše (kabanica, manji kišobran ili jakna) i sunca – šešir, kačket ili marama. Rezervna majica, rezervna obuća i čarape. Višak stvari ostaje u prevozu.

HRANA I VODA: Na stazu je potrebno poneti najmanje 2 litra vode! Hrana iz ranca.

DOKUMENTACIJA: Lična karta, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom. Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je član PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.

– Svaki planinar učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo promene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije.

Goran Joka MB 491, tel. 064 / 257 34 08

Telefonski poziv posle 17 č, sms i viber poruke tokom celog dana.U prijavi dostavite broj planinarske kartice, naziv kluba, godište i broj mobilnog telefona, kao i mesto ulaska.

KOTIZACIJA: 1700 rsd za veliki autobus, a 2000 rsd za minibus.

Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine. Mesto na akciji rezervišete uplatom celokupne kotizacije. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.

Akcija se održava u saradnji sa PK „Radnički“, vodič Goran Stojanović 062/294 026

Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD „Stara Pazova“, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *