Tri Kolibe Sokoline, Staza 2, 10.10Једнодневни излет – планинарска акција – недеља 10. Октобар 202

Географско подручје: АЗБУКОВИЦА, ВАЉЕВСКЕ ПЛАНИНЕ, РЕКА ДРИНА

СОКОЛИНА (1.225мнв) је један од врхова Гвоздачких стена, планине у пределу Азбуковице. Гвоздачке стене се налазе између реке Дрине, превоја Дебело брдо, кањона реке Трешњице и магистрале Ваљево – Бајина Башта. *** Гвоздачке стене је назив за крашку планину у западној Србији, 18 km северно од Бајине Баште. Планина припада динарском венцу, односно Повленско-маљенској планинској маси и налази се у подринској регији на југоисточној граници азбуковачког брдско-планинског подручја. У подножју планине извире река Дубрашница. *** Гвоздачке стене су назване по селу Гвоздац, смештеном на пола пута од Бајине Баште према Љубовији, на дринској магистрали. Реч „гвоздац“ је изведеница од гвозд, који означава густу честу или луг од лиснатог дрвета, углавном храста.Испод северозападног дела стеновитог гребена, у кањонима Трешњице, заштићено је станиште белоглавог супа. Клисура Трешњице је, уз кањон Увца, једини резерват ове угрожене птичје врсте.

Испод источних гребена планине, пролази магистрални пут Бајина Башта-Ваљево-Београд. *** Највиши врхови Гвоздачких стена• Свилена стена (1231 m)• Соколина (1225 m)• Куртињача (1212 m)• Прекобрдо (1211 m)• Црвена стена (1196 m)• Велика стена (1186 m)

ПЛАН АКЦИЈЕ:
06.00 Полазак из Београда. 6.15 Батајница. 6.20 Нова Пазова. 6.30 Стара Пазова Вожња аутопутем преко Лајковца до Ваљева. ВАЉЕВО – ПАУЗА 30 минута: кафа, доручак, куповина потребних ствари за целодневни боравак у природи.
10.15 ДЕБЕЛО БРДО – ПАШНА РАВАН – ПРЕВОЈ ВИНЧИНА ВОДА.
Полазна тачка планинарске стазе ТРИ КОЛИБЕ СОКОЛИНЕ је превој Винчина вода (1093мнв). То местоје на магистралном путу Ваљево – Бајина Башта од кога почиње спуст према Рогачици и реци Дрини.

Опис планинарске стазе:
Стаза средње тежине.дужина стазе 17км (алтернативне стазе 10км и 21км); висинска разлика успон/спуст 650м; време пешачења: 7 сати умереним темпом кретање по ливадама и пашњацима, шумским путевима и стазама; нема тешких ни претерано захтевних делова; на стази је један извор планинске питке воде; стаза је кружна са кратким преклапањем од 4км; Први део стазе (5 км) је по гребену планине и иѕласком на стене-видиковце према реци Дрини, благи су успони и стаза је приступачна за све учеснике;Други део стазе (12км) је спуст у Гвоздачко поље до села и гвоздачког врела (извора) и онда иде завршни успон кроз шуму и излазак на гребен планине и почетну тачку кретања;Алтернативне стазе од 10км и 21км су само скраћена и продужена верзија основне стазе а правац и смер су слободан избор водича у зависности од временских прилика и броја учесника; Предвиђени завршетак пешачке туре је око 17.30 сати.
Одмор, освежење, ручак предвиђени су на Пашној равни у неком од ресторана или у Ваљеву поред Колубаре (одлука водича и учесника према развоју ситуације на стази)
Планирани повратак за Стару Пазову је око 21.30.
ВАЖНО ЗА СВЕ УЧЕСНИКЕ АКЦИЈЕ:
Храна из ранца – у сопственом аранжману, без икаквих обавеза коришћења ресторана и уговорених оброка. ОБАВЕЗНА КОЛИЧИНА ВОДЕ У РАНЦУ 1,5л
Сви учесници су чланови групе по сопственој одговорности. Деца учествују искључиво у пратњи родитеља, старатеља или наставника. Водич задржава право измене програма у случају непредвиђених околности, пре свега временских прилика.
Потребна документа за акцију: лична карта, здравствена књижица, чланство у планинарском клубу.
Трошкови котизације: 1500 велики аутобус, 1800 минибус
Водич: Миливој Томић, лиценца МБ443; тел: 065-38-31-315, prtilice@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *