Lazarev Kanjon, Vidikovci, Lazareva pećina 30.10

PSD „Stara Pazova“ organizuje planinarsku akciju: Lazarev kanjon, vidikovci i Lazareva pećina

Lazarev kanjon ili kanjon Lazareve reke se nalazi kod sela Zlot, u blizini Bora. Usečen je u krečnjački masiv Južnog Kučaja u dužini od 9 km, sa okomitim i nepristupačnim liticama, divlji i tajnovit, zbog čega ni dan danas nije u potpunosti istražen. To je najduži i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji. U najužem delu je širok oko 4 metra. Dubina ovog grandioznog kanjona je od 300 pa sve do čak 500 m. Kroz njega protiče istoimena reka. Na pojedinim mestima reka prolazi između uklještenih kamenih blokova koji čine prirodne mostove. Na njega se bočno nadovezuju drugi manji klanci.U rejonu Lazarevog kanjona se nalazi preko 70 pećina. Samo neke od nji su ispitane i dostupne, a poznate su pod zajedničkim imenom Zlotske pećine ( Lazareva pećina, Vernjikica, Dubrašnička jama, Hajdučica i dr. )Lazarev kanjon je proglašen za spomenik prirode i nalazi se pod zaštitom države. Jedan je od najznačajnijih centara biodiverziteta na Balkanu, sa veoma bogatom florom i faunom.Legenda kaže da su se svojevremeno u njemu duže vreme zadržali konjanici kneza Lazara pa odatle potiče ime kanjona i reke.Za vreme Turaka je bio važno sklonište hajduka, jer se Turci nisu usuđivali ući u njega.

Lazareva pećina ili Zlotska pećina se nalazi na završetku Lazarevog kanjona, na levoj obali Lazareve reke. Od sela Zlot je udaljena oko 3 km. Pećinu je izgradila podzemna reka koja i dalje prolazi kroz nju.Ukupna dužina ispitanih pećinskih kanala je veća od 10 km, a za turističke posete su uređene staze oko 900 m. Pećinski prostor čine monumentalne, prelepe dvorane zvučnih imena: Prestona, Dvorana blokova, Koncertna, Dvorana slepih miševa i sl. Pećinski nakit je takođe vrlo bogat. Lazareva pećina je značajan arheološki lokalitet, a pronađeni su ostaci iz bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba. U samoj pećini živi preko 20 vrsta slepih miševa. Prva ispitivanja Lazareve pećine je izvršio Feliks Hofman 1882.godine.PLAN AKCIJE:Subota, 30.oktobar- 06:00 č.

Polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom. Doći 10 minuta ranije. Po potrebi stajemo u Novoj Pazovi i Batajnici.-

07:00 č – Polazak iz Beograda sa parkirališta ispred „Sava Centra“ ( ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića).Putujemo autoputem do Paraćina odakle preko Boljevca idemo do sela Zlot. Usputne pauze po potrebi.- 10:30 č – Dolazak u selo Zlot i priprema za pešačenje. Iz centra sela idemo do oko 2 km udaljenog brda Seoski krš 432 mnv ili na vlaškom Krši Satuli. Uspona imamo oko 150 mnv. Na vrhu brda se nalazi stena neobičnog oblika i metalni krst na njoj, a vidik odatle je prelep. Na stazi ćemo proći pored hrasta starog 400 godina koji je pod zaštitom države. Povratak istom stazom u selo.

– 12:00 č – Odlazak prevozom do parkinga ispred Lazareve pećine, kupovina ulaznica i obilazak pećine. Obilazak traje oko 30 minuta. Za ulazak u pećinu se treba toplije obući. Po izlasku iz pećine višak stvari ostavljamo u prevozu.

– 13:00 č – Sa parkinga ispred pećine idemo na vidikovce 1 i 2 sa fantastičnim pogledima na Lazarev kanjon i do ulaza u pećinu Vernjikica. Ukupna dužina ove staze je 7 km sa 400 m uspona. Na vidikovcima ćemo praviti duže pauze. Povratak do pećine.

– 16:00 č – Ulazak u Lazarev kanjon koritom Lazareve reke sa parkinga ispred pećine. Korito je u ovo doba godine suvo, a ako kojim slučajem bude vode moguće je ići obalom. Na stazi će verovatno biti dosta lišća, šljunka, manjeg i većeg kamenja, palih grana. Plan je da uđemo u kanjon 2-3 km. Staza nije teška, uspona skoro da nema, a pešačenje ćemo završiti kod jednog od kamenih mostova po kojima je Lazarev kanjon prepoznatljiv, jer njihov prelazak nije lak. Iz samog kanjona je veličanstven pogled na visoke kamene litice koje se izdižu iznad nas. Povratak je istom stazom.* Ukupno ćemo ispešačiti oko 16 km sa 600 m uspona ( sve staze ).

– 18:30 č – Polazak prema Staroj Pazovi i Beogradu. Usputna pauza za toalet i osveženje. Očekivano vreme povratka je oko 23:00 č.

OPREMA: Duboke cipele ili patike za treking. Odeća prilagođena vremenskim uslovima. Zaštita od kiše (kabanica, manji kišobran ili jakna) i sunca – šešir, kačket ili marama. Rezervna majica, rezervna obuća i čarape. Višak stvari ostaje u prevozu. Štapovi za planinarenje.

HRANA I VODA: Na stazu je potrebno poneti najmanje 2 litra vode! Hrana iz ranca.DOKUMENTACIJA: Lična karta, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom. Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu sa plaćenom markicom kluba koji je član PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.

Svaki planinar učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo promene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije.Goran Joka MB 491, tel. 064 / 257 34 08

Telefonski poziv posle 17 č, sms i viber poruke tokom celog dana.U prijavi dostavite broj planinarske kartice, naziv kluba, godište i broj mobilnog telefona, kao i mesto ulaska.

KOTIZACIJA: 2200 rsd za veliki autobus, a 2500 rsd za minibus. Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine. Mesto na akciji rezervišete uplatom kotizacije u iznosu od 2200 rsd, a eventualnu doplatu od 300 rsd za minibus je moguće izvršiti u prevozu na dan puta. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.* Cena ulaznice u Lazarevu pećinu iznosi 300 rsd i plaća se na licu mesta. Ne ulazi u cenu akcije.

Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD „Stara Pazova“, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.