Akcija Tometino Polje 29.08.2020

TOMETINO POLJE  je predeo nestvarne lepote, sa nebrojeno mnogo vidikovaca sa kojih se pruža nezaboravan pogled na okolne talasaste padine, brda, livade, po koje drvo hrasta, šumarke breza i četinara, tu i tamo stada ovaca i krava, brojne zaseoke i usamljene kuće, ograde sa bodljikavom žicom… Nešto potpuno drugačije od obližnjeg Maljena i Divčibara.

Iako nije mnogo visok, predelom dominira markantni vrh Vlašić ( 716 mnv ). Tu je i reka Kozlica koja se uliva u Kamenicu, poznatu po svojim meandrima. Upravo na meandrima Kamenice je smešteno Orlovo gnezdo – neobičan lokalitet, napušteno imanje sa veštačim jezerom iznad kojeg se nalaze litice na kojima je navodno moguće videti orlove. Verovatno je po tome i dobio ime.

Tometino polje se nalazi ispod planine Maljen, na putu od Divčibara prema Požegi.

        PLAN AKCIJE:

– 06 : 30 č – Polazak iz Stare Pazove ispred Gimnazije. Poželjno je doći 10 minuta ranije. Ulazak u Beogradu na autobusnoj stanici kod Sava centra u pravcu Zagreba, Batajnici i Novoj Pazovi tako da će planinari koji ulaze na ovim stanicama ući ranije, a tačno vreme će biti naknadno javljeno nakon dogovora sa vozačem.

– Prilikom prijave naglasite gde ulazite.

– Usputno stajanje zbog doručka, toaleta i kafe ( verovatno u Mionici ).

OPIS STAZE:  Staza spada u lakše, kružna je i obiluje lepim vidicima. Dužine je oko 14 km sa 700 m uspona. Kretaćemo se pravcem: most u selu Tometino polje – Golo Brdo – vidikovac Klik – reka Kamenica – Vlašić 716 mnv – reka Kozlica – Orlovo gnezdo – most u naselju Tometino polje. Za prelazak staze je potrebno oko 6-7 sati laganog hoda sa dosta pauza.

Napomena: Na stazi ima dosta ograda od bodljikave žice pa je zbog opasnosti od povreda potrebno obratiti pažnju prilikom prelaska.

* Očekivano vreme povratka u Staru Pazovu je do 22 časa.

OPREMA: Duboke cipele ili patike za treking. Odeća prilagođena vremenskim uslovima. Zaštita od kiše ( kabanica, manji kišobran ili jakna ) i sunca – šešir, kačket ili marama. Rezervna majica, rezervna obuća i čarape, eventualno krema za sunce. Višak stvari ostaje u prevozu.

HRANA I VODA: Na stazu je potrebno poneti najmanje 2 litra vode!

Hrana iz ranca i u nekom od restorana na Divčibarama nakon završetka pešačenja ( po želji ).

DOKUMENTACIJA: Poneti ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKE U AUTOBUSU I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA COVID-19. SVAKI UČESNIK AKCIJE TREBA DA POTPIŠE PAPIR O PREUZIMANJU SOPSTVENE ODGOVORNOSTI  ZA UČEŠĆE NA AKCIJI.

– U autobusu će na ulazu biti postavljeno sredstvo za dezinfekciju, ali je preporuka da ga ponesu i učesnici akcije.

Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije. Organizator akcije zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da učesnici akcije budu u solidnoj psiho-fizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije.

Goran Joka, MB 491, tel. 064/257 34 08, mail: goranjoka@yahoo.com

* U prijavi dostaviti ime i prezime učesnika akcije, broj planinarske kartice, naziv kluba iz kog dolazite, broj mobilnog telefona radi lakšeg kontakta, obavezno navesti mesto ulaska.

CENA: 1600 rsd, uplata celokupnog iznosa kod vodiča. Cena će biti umanjena u slučaju 35 i više prijavljenih, a višak novca vraćen.

U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom se novac ne vraća.

Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD „Stara Pazova“, primedbe, sugestije i pohvale iznesete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.