DIVČIBARE, kumova vodenica, manastir Bogovađa, Etno selo Babina reka 16.08.2020

Богатство шумског и биљног света специфичност су Маљена и Дивчибара, међу којима има ендемичних и заштићених врста, као и значајних врста лековитог биља. Најзаступљеније су шуме белог и црног бора, а од четинара јављају се још јела, клека, смрча и планински бор.

Од листопадног дрвећа најзаступљеније су буква и бреза, а затим црни и бели јасен, храст, цер и леска, липа, граб, брест, топола, јасика, јова, врба и багрем. Од ендемичних биљака на Маљену расту босанска и јадранска перуника, док у заштићене врсте спадају линцура божиковина и јеремичак

Због великог броја биљних врста, Дивчибаре су преко целе године у цвећу. Са топљењем последњег снега јављају се јеремичак, црњуша и каћун. Одмах за њима,у априлу, стижу јаглика и нарцис (Нарцицус поетицус), најлепши цвет планине, којим су у јеку цветања, негде средином маја, прекривене дивчибарске планине. И тако редом…

Међу дивчибарским биљем обиље је лековитих врста. Постоје читава поља линцуре, ретко виђени склопови ерике у боровим и брезовим шумама, а јављају се и салеп, мразовац, бабина свила, плава генцијана, срчењак, пасји зуб, јаребика.

Од лековитих биљака још расту: ангелика, бели слез, боквица, босиљак, бршљан, вилина коса, власуша, водопија, гавез, гавранов лук, гороцвет, грчица, дан и ноћ, дивља врбена, дињица, добричица, ђурђевак, зановет, звездан, звончиц, зова, ивањско цвеће, имела, јагорчевина, кандилица, кантарион, каћун, кичица, клека, коприва, кукурек, кукута, ладолеж, линцура, лобода, љубичица, мајчина душица, маслачак, матичњак, медуника, коприва, нана, невен, папарат, полен, перуника, рузмарин, сватовак, хајдучка трава, црни слез, чуваркућа и многе друге.

На Дивчибарама расте шумска јагода, затим дивља купина и малина, боровница. При повољним временским условима дивчибарске шуме пуне су најукуснијих гљива, попут вргања, рујнице, сунчанице, гнојиштарке и других.

Од дивљачи могу се наћи срне, зечеви, дивља свиња, лисица, фазан. Овде борави и велики број разних врста птица. Пернате грабљивице су: орао, кобац, јастреб, сова, чавка, врана, сврака, гавран и кукавица. Певачице и остале птице су: славуј, шева, детлић, зеба, сеница, врабац, ласта, кос, чворак, пупавац, препелица, креја, јаребица, грлица, жуња, голуб, фазан и друге. У маљенским речицама заступљени су кркуша, клен, златаћ и поточни рак.

07.00 Полазак из Старе Пазове. Учесници из Београда, Батајнице и Нове Пазове ће у аутобус ући раније, време ће бити накнадно јаљено, по договору са возачем. Излазак на аутопут и код петље Орловача прелазак на Ибарску магистралу. Вожња преко Лазаревца и долазак у етно комплекс Бабина река.

9.00 – 10.00 Етно комплекс Бабина река: у природном амбијенту Шумадијских ливада и потока смештен је овај отворени центар који свим учесницима акције пружа следеће могућности:

–  доручак, кафа, освежење, фотографисање, јутарњи планински разговори упознавања и дружења

– мини зооврт, рекреативне активности на травнатим спортским теренима, шетња комплексом који се простире на неколико хектара, коришћење доста различитих садржаја за активно разгибавање у природи

10.30 Манастир Боговађа – Епархија Ваљевска  – обилазак манастирског комплекса, изворска вода,  останак око пола сата.

Манастир Боговађа се налази у истоименом селу на 6км удаљености од Лајковца. Припада Епархији Ваљевској СПЦ. Порекло назива манастира има два тумачења. Прво је да је Бог тај који вади из невоље- ,,Бого Вађа“ а друго по извору свеже воде коју је народ сматрао лековитом за лечење разних болести, а нарочито болести очију. Тај извор је временом прозван ,,Богова вода“ одакле је проистекло данашње име. Манастир је посвећен Светом Георгију Победоносцу.

12.00 ДИВЧИБАРЕ  – долазак на Дивчибаре преко Мионице без успутних задржавања. После кратке припреме крећемо на пешачку стазу.

Стаза је дугачка 14 км, са укупним успоном 400м и исто толико спуста.

На североисточним обронцима Краљевог стола, улазимо у стазу која води према једном од најатрактивнијих врхова и видиковаца ове планине а то је Љути крш (942 мнв). Стазе је, као и све остале на овој планини уткана у пашњацима, ливадама и шумским путевима, на сваком кораку се осећа мирис планине и дах планинског ваздуха, што просечна надморска висина око 1000м у потпуности омогућава. Стаза према Љутом кршу је таласаста, са наизменичним успонима и спуштањем, а сам врх је у камену са фантастично отвореним погледом ка долини Црне и Буковске реке.

Даље настављамо према врху Голубац (1050мнв) и Црном врху(1093мнв), а након тога се спуштамо у центар Дивчибара. Стаза је кружна и део је великог кружног прстена по гребену ове планине. На свим врховима правићемо довољно велике паузе за предах, фотографисање и дружење. Стаза није технички захтевна али у сваком случају треба бити дисциплинован и поштовати правила ходања у групи по планини.

Предвиђени завршетак пешачке туре је око 17.00 сати.

Одмор, освежење, ручак трају до 18.00 сати и обухватају слободне активности, посета и обилазак туристичких атракција у насељу, ручак у неком од локалних ресторана

18. 00.ПОЛАЗАК са Дивчибара – преко Мионице и Диваца долазимо до мини етно комплекса и старе воденице у месту Маркова црква, само пар километара испред укључења на аутопут Милош Велики код Лајковца.

19.15. КУМОВА ВОДЕНИЦА  – скривена у мали кутак нетакнуте природе, а тик поред великих саобраћајница и не тако далеко од градске вреве, силом воде и рецептом старих мајстора – меље и сипа брашно, чува дух традиције и давних чистих времена.  Овде проводимо време да обиђемо једну од најпознатијих воденица читавог Колубарског атара, попијемо кафу и окрепимо се у пријатном амбијенту.

20.00 полазак за Стару Пазову –  после неколико минута вожње излазимо на аутопут код Лајковца који нас прати све до куће.  Изузетне паузе у договору са водичем могу се реализовати на некој од успутних бензинских пумпи.

22.00 очекивани долазак у Стару Пазову САТНИЦУ ЗАДРЖАВАЊА И КРЕТАЊА КОЈА ЗАВИСИ ОД ВЕЛИЧИНЕ ГРУПЕ, ВРСТЕ ПРЕВОЗА И БРОЈА УЧЕСНИКА

ВАЖНО ЗА СВЕ УЧЕСНИКЕ АКЦИЈЕ:

Опрема: планинарска, прилагођена годишњем добу и временским условима. Понети довољну количину воде и хране, заштиту од сунца и кише, као и картицу са маркицом за текућу годину

ВАЖНА НАПОМЕНА: СВАКИ ПЛАНИНАР УЧЕСТВУЈЕ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ, ОБАВЕЗНО ЈЕ НОШЕЊЕ МАСКЕ У АУТОБУСУ И ПОШТОВАЊЕ МЕРА КРИЗНОГ ШТАБА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА ВИРУСА KОВИД-19. ВОДИЧ ЋЕ ОБЕЗБЕДИТИ СТРЕДСТВО ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ РУКУ

Храна  из ранца –  у сопственом аранжману или у ресторану на Дивчибарама

Пријава за акцију  код водича, уз уплату целокупног износа. У случају отказивања пронаћи замену, уплаћена средства се не враћају

Сви учесници су чланови групе по сопственој одговорности. Деца учествују искључиво у пратњи родитеља, старатеља или наставника. Водич задржава право измене програма у случају непредвиђених околности, пре свега временских прилика.

Водич акције је одговоран за понашање учесника на стази и има право да реагује, упозори и искључи са стазе недисциплиноване и све оне учеснике који се не придржавају договореног и прописаног плана и програма акције.

Sve utiske, pozitivne ili negativne, u vezi akcije, možete izneti na email: utisci@psdstarapazova.com

Цена: 1.600 рсд ( превоз и организациони трошкови)

Водич: Јелена Моловић, лиценца МБ 494; тел: 0603940 989 jmolovic@gmail.com

Водич на стази: Миливој Томић, лиценца МБ443; тел: 065-38-31-315, prtilice@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.