Rudink

Rudnik – Cvijićev vrh (1132 m n. v) i Ostrvica (758 m n. v)

20.06.2020.

Planina Rudnik ili „Krov Šumadije‟ se sa svojih osam vrhova iznad 1.000 m nadmorske visine nalazi u samom srcu Šumadije. Najviši vrh Rudnika je Cvijićev vrh ili Veliki šturac (1.132 m n. v).

Lepote i tajne ove planine još uvek nisu u potpunosti otkriveni, a bujna flora i fauna, brojni kulturno-istorijski spomenici, kao i veo mističnosti koji obavija ovu planinu su pravi izazov za istraživače.

Severo-zapadno od varoši Rudnik nalazi se Ostrvica (758 m n. v), koja predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe i sa čijeg vrha se pruža predivan pogled na celu Šumadiju. Ostrvica je u srednjem veku bila značajno vojno utvrđenje, a ostaci se i danas mogu videti.

PROGRAM AKCIJE:

Subota, 20.06.2020. godine.

  1. polazak u 6,30 časova ispred zgrade Gimnazije u Staroj Pazovi;
  2. dolazak u varoš Rudnik oko 09,00 h, priprema i polazak na pešačku turu, koja nas vodi do lokaliteta Gradovi, odakle se put odvaja uzbrdo ka grebenu Šturca;
  3. Izlazak na Cvijićev vrh tj. Veliki Šturac (1.132 m n. v), a zatim se grebenom Srednjeg Šturca i Malog Šturca spuštamo do varoši Rudnik. Pauza.
  4. Očekivana dužina staze je oko 11 km, a ukupan uspon oko 600 m.  Staza spade u lakše staze.
  1. prevozom nastavljamo do obližnje Ostrvice;
  2. uspon na Ostrvicu 758 m n. v. od sela Varnice;
  3. povratak za Staru Pazovu.
  4. dužina staze je oko 2 km, a ukupan uspon oko 230 m. Staza je kratka,  ali tehnički zahtevnija u drugom delu.  Za planinare koji ne krenu na uspon na Ostrvicu, alternativa su pristupne staze ka vrhu (prvi deo) i staza ka selu Zagrađe.

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama.

HRANA: za vreme trajanja akcije, hrana iz ranca.

TROŠKOVI: cena za mini bus i kombi iznosi 1.400 dinara (akontacija je 1000 dinara). Cena za veliki autobus zavisi od broja prijavljenih.

Vodič: Vladimir Beara; telefon: 064/4414-163; E-Mail: bearav@psdstarapazova.com

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost.

Svaki učesnik akcije je obavezan da se pridržava preventivnih mera za prevenciju virusa Covid.

Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; na akciju obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *