Od Maljena Do Tometinog Polja 16.04

PSD „Stara Pazova“ organizuje planinarsku akciju:

Od Maljena do Tometinog polja, Subota, 16.april 2022.

– Staza počinje kod planinarskog doma u Tometinom polju i nije teška. Kružna je i obiluje sa mnogo lepih vidikovaca. Pogled puca na prostrane pašnjake i padine Maljena obrasle četinarima. Povratak je preko Cicovića polja. Uspon i silazak su blagi i ravnomerni, a pored planinara staza je pogodna i za bicikliste. Najvećim delom je dobro markirana.

Iako je Maljen ( odnosno Divčibare ) u velikoj meri urbanizovan, na ovoj stazi nema mnogo dodira sa civilizacijom. Samo makadam kojim se krećemo i poneki zaseok u daljini. Staza se završava u podnožju Kraljevog stola 1104 mnv ( najviši vrh Maljena ) koji nije moguće popeti, jer se nalazi u krugu vojnog objekta. U blizini Kraljevog stola se nalazi spomenik i crkva posvećeni poručnicima Radiću i Savičiću poginulim u Nato bombardovanju 1999.godine i njih ćemo obići.

Zanimljivo je da je u reci Crna Kamenica koju treba preći u povratku moguće videti rečne rakove što je prava retkost i dokaz koliko je ova reka čista.

* Tometino polje je selo i istoimena visoravan na teritoriji opštine Požega i nalaze se na oko 750 mnv u podnožju Maljena. To je prava oaza mira, jer je na sve strane zelenilo, vazduh je čist, sa brojnim vidikovcima sa kojih se pruža nezaboravan pogled na okolne talasaste padine, brda, doline, šumarke borova i breza, zaseoke, tu i tamo stada krava i ovaca. Ovim područjem teku dve reke, Crna i Bela Kamenica koje se u selu sastaju i čine Kamenicu, a ona se nedaleko od Čačka uliva u Zapadnu Moravu.
* Maljen se nalazi u zapadnoj Srbiji, jugoistočno od grada Valjeva. Pruža se pravcem zapad – istok u dužini od oko 25 km. Od ukupno 9 vrhova viših od 1000 m, najviši vrh je Kraljev sto 1104 mnv, a najposećeniji je Crni vrh 1098 mnv u blizini naselja Divčibare. A upravo su Divčibare napoznatije turističko mesto i skijalište na planini Maljen i nalaze se na 980 mnv.

Planina Maljen pripada grupi Valjevskih planina. Dosta je bogat vodom i ispresecan rekama, potocima i kanjonima strmih litica, livadama i prostranim pašnjacima. Poznat je po bujnim crnogoričnim šumama belog i crnog bora. Zahvaljujući činjenici da je mesto gde se sudaraju vazdušne struje sa Karpata, Mediterana i Panonske nizije, Maljen je jedinstvena vazdušna banja gde se ljudski organizam znatno brže oporavlja zahvaljujući ovoj ruži vetrova. Klima mu je blaga i prijatna. Zbog toga je idealno mesto za aktivni odmor, rekreativni turizam i pripreme sportista.

PLAN AKCIJE:

Subota, 16.april06:30 č – Polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom. Usputne stanice u Batajnici i Novoj Pazovi.07:30 č – Polazak iz Beograda sa parkiralista ispred Sava Centra (ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića).Molim vas da svi dođete 10 minuta ranije na mesta polaska.Usputno stajanje zbog doručka, kafe i toaleta u Mionici.Preko Valjeva i Divčibara idemo do sela Tometino polje.10:15 č – Predviđeno vreme dolaska u selo Tometino polje. Kraća priprema za pešačenje.10:30 č – Polazak na pešačenje

OPIS STAZE:
Staza počinje i završava se u selu Tometino polje, uglavnom se krećemo makadamom, šumskim stazama i livadama. Usponi i silasci su relativno blagi, nema jako strmih delova. Ukupno 18 km i 600 m uspona.
HRANA i VODA: Hrana iz ranca. Na stazu je potrebno poneti najmanje 1,5 l vode. Doručak u Mionici. U povratku ćemo stati na Divčibarama zbog osveženja i večere ko želi.
OPREMA: Odeća i obuća prilagođena vremenskim prilikama. Obući se slojevito. Imati nešto za zaštitu od sunca i kiše. Poneti rezervnu presvlaku ( majica, čarape i sl ) i rezervnu obuću, a višak stvari ostaje u prevozu.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI UČESNIK UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.

NAPOMENA: Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da svi učesnici akcije budu u solidnoj psihofizičkoj kondiciji.
PRIJAVA: Prijave i detaljnije informacije kod organizatora akcije.
Vodič – Goran Joka, MB 491, tel. 064/2573408
Telefonski poziv posle 17 č, viber i sms poruke tokom celog dana.U prijavi dostaviti broj planinarske kartice, naziv kluba, godište i broj mobilnog telefona. Obavezno navesti mesto ulaska.
KOTIZACIJA: 1900 rsd za manji prevoz ili 1600 rsd za veliki autobus.
Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine.
Mesto na akciji rezervišete uplatom 1600 rsd , a ako bude potrebno ostatak novca ( 300 rsd ) možete platiti u prevozu na dan puta. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.

Budite slobodni da sve vase utiske sa akcija u organizaciji PSD Stara Pazova, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.