Akcija Miroč – vidikovac ploče, vrh Veliki Štrbac i vidikovac Mali prilaz, 13.09

Miroč je planina sa jednim od najlepših pogleda na tok Dunava u Evropi sa vidikovcima sa pogledom na najuži i najdublji deo Dunava, Veliki i Mali kazan sa širinom klisure od oko 150 m i dubinom reke od oko 70 m. Planina se nalazi na najisturenijem delu Istočne Srbije koja se prostire između Donjeg Milanovca i Tekije na gotovo 500 km² sa  najvišim vrhom Veliki Štrbac (768 mnv).

Miroč je oduvek imao bitnu stratešku ulogu zbog svog geografskog položaja, a Rimljani su planinu nazivali „Unum“ što znači prva (Jedna ili Jedina). Brojni ostaci prošlosti od praistorije, preko rimskih vremena, burnog srednjeg veka, svedoče o slavnoj i dramatičnoj prošlosti ove regije.

Miroč je oduvek bio lečilište i vazdušna banja, u koju su još rimski ratnici dolazili na oporavak, a njegove lekovite trave se spominju i u u epskoj narodnoj pesmi „Marko Kraljević i vila.“

O miročkim krajevima su pisali mnogi putopisci: Evlija Čelebija, Feliks Kanic, Vuk Karadžić, Jovan Cvijić.

PROGRAM AKCIJE:

nedelja, 13.09.2020. godine.

  • 06 : 00 č – Polazak iz Stare Pazove ispred zgrade Opštine. Poželjno je doći 10 minuta ranije. Ulazak u Novoj Pazovi, Batajnici, Beogradu na autobusnoj stanici kod Sava centra u pravcu Zagreba.
  • Prilikom prijave molimo vas da naglasite gde ulazite.
  • Usputno stajanje na kraću pauzu.

OPIS STAZE:  Staza spada u srednje naporne staze, kružna je i pruža fantastične poglede na klisuru Dunava.

Dužine staze je oko 17 km, najniža tačka je 75 mnv, a najviša  vrh Miroča Veliki Štrbac 768 mnv sa ukupnim usponom od oko 850 m.  Staza nas najpre vodi kroz šumu ka vidikovcu Ploče (odnosno skupini vidikovaca), a zatim preko Vizitorskog centra Ploče (drugi izvor pijaće vode), kroz bukovu šumu do vrha Veliki Štrbac sa prelepim pogledom na klisuru Dunava. Dalje se krećemo nizbrdo do vikidovca Mali Prilaz, odakle se vraćamo na početnu tačku staze gde nas čeka parkiran autobus.

Za prelazak staze je potrebno oko 7 sati hoda sa pauzama.

  • Očekivano vreme povratka u Staru Pazovu je oko 22 časa.

POTREBNA OPREMA: Duboke cipele ili patike za treking. Odeća prilagođena vremenskim uslovima. Zaštita od kiše i sunca (krema za zaštitu od sunca). Rezervna majica, rezervna obuća i čarape.

HRANA I VODA: Na stazu je potrebno poneti najmanje 2 litra vode, a na samoj stazi postoje dva izvora pijaće vode (jedan na početnoj tačci staze, a drugi nedaleko od prvog vidikovca Ploče).

Za vreme trajanja akcije, hrana iz ranca, a nakon akcije po dogovoru u nekom od lokalnih restorana.

DOKUMENTACIJA: Poneti ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE. OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKE U AUTOBUSU I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA COVID-19. SVAKI UČESNIK AKCIJE TREBA DA POTPIŠE PAPIR O PREUZIMANJU SOPSTVENE ODGOVORNOSTI ZA UČEŠĆE NA AKCIJI.

U autobusu će na ulazu biti postavljeno sredstvo za dezinfekciju, ali je preporuka da ga ponesu i učesnici akcije.

Organizator akcije zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da učesnici akcije budu u solidnoj psiho-fizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije: Vladimir Beara,  telefon: 064/4414-163; E-Mail: vlada.beara@gmail.com.

* U prijavi dostaviti ime i prezime učesnika akcije, broj planinarske kartice, naziv kluba iz kog dolazite, broj mobilnog telefona radi lakšeg kontakta, obavezno navesti mesto ulaska.

KOTIZACIJA: 1850,00 dinara, na ime troškova prevoza, putarina i organizacionih troškova. Vaše mesto na akciji rezervišete prijavom vodiču i uplatom akontacije od 1000,00 dinara.

U cenu akcije nije uračunata taksa za ulaz u Nacionalni park Đerdap u iznosu od 150,00 dinara.

Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD „Stara Pazova“, primedbe, sugestije i pohvale iznesete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *