Акција Три Колибе Соколине 06.09.2020

Географско подручје: АЗБУКОВИЦА, ВАЉЕВСКЕ ПЛАНИНЕ, РЕКА ДРИНА

СОКОЛИНА  (1.225мнв) је један од врхова  Гвоздачких стена, планине у пределу Азбуковице. Гвоздачке стене се налазе између реке Дрине, превоја Дебело брдо, кањона реке Трешњице и магистрале Ваљево – Бајина Башта.

*** Гвоздачке стене је назив за крашку планину у западној Србији, 18 km северно од Бајине Баште. Планина припада динарском венцу, односно Повленско-маљенској планинској маси и налази се у подринској регији на југоисточној граници азбуковачког брдско-планинског подручја. У подножју планине извире река Дубрашница.

*** Гвоздачке стене су назване по селу Гвоздац, смештеном на пола пута од Бајине Баште према Љубовији, на дринској магистрали. Реч „гвоздац“ је изведеница од гвозд, који означава густу честу или луг од лиснатог дрвета, углавном храста.

Испод северозападног дела стеновитог гребена, у кањонима Трешњице, заштићено је станиште белоглавог супа. Клисура Трешњице је, уз кањон Увца, једини резерват ове угрожене птичје врсте.

Испод источних гребена планине, пролази магистрални пут Бајина БаштаВаљевоБеоград.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

06.30 Полазак из Старе Пазове окупљање учесника је испред Гимназије. Успут ћемо стајати у Београду,  Батајници и Новој Пазови. ИЗ Страре Пазове излазимо на аутопут и возимо се до Лајковца, након чега регионалнимпутем стижемо до Гвоздачкух стена. У току вожње ћемо направити једну паузу за кафу у трајању од 30 мин.

08.30 Поћута – Манастир ПУСТИЊА.

 *** На обронцима Ваљевских планина, испод планине Јабланик, у клисури реке Јабланице, недалеко од села Поћута, удаљености 20км југозападно од Ваљева, налази се манастир Пустиња, најстарија светиња епархије Ваљевске.

10.15  ДЕБЕЛО БРДО – ПАШНА РАВАН – ПРЕВОЈ ВИНЧИНА ВОДА.

Полазна тачка планинарске стазе ТРИ КОЛИБЕ СОКОЛИНЕ је  превој Винчина вода (1093мнв). То местоје на магистралном путу Ваљево – Бајина Башта од кога почиње спуст према Рогачици и реци Дрини.  ПЛАНИНА, како мештани овог краја и свих села Гвоздачког и Овчињског поља поред Дрине називају област Гвоздачких стена, обилује отвореним погледима, према свим ваљевским планинама (Повлен, Медведник, Јабланик, Бобија), према Тари и нестварни погледи према меандрима реке Дрине.

Опис планинарске стазе:  

дужина стазе 17км  

висинска разлика успон/спуст 650м;

време пешачења: 7 сати умереним темпом

кретање по ливадама и пашњацима, шумским путевима и стазама; нема тешких ни претерано захтевних делова; на стази је један извор планинаске питке воде; стаза је кружна са кратким преклапањем од 4км;

Први део стазе (5 км) је по гребену планине и иѕласком на стене-видиковце према реци Дрини, благи су успони и стаза је приступачна за све учеснике;

Други део стазе (12км) је спуст у Гвоздачко поље до села и гвоздачког врела (извора) и онда иде завршни успон кроз шуму и излазак на гребен планине и почетну тачку кретања;

Алтернативне стазе од 10км и 21км су само скраћена и продужена верзија основне стазе а правац и смер су слободан избор водича у зависности од временских прилика и броја учесника;

Предвиђени завршетак пешачке туре је око 17.30 сати.

Одмор, освежење, ручак предвиђени су на Пашној равни у неком од ресторана или у Ваљеву поред Колубаре (одлука водича и учесника према развоју ситуације на стази)

Планирани повратак за Стару Пазову је око 21.30.

ВАЖНО ЗА СВЕ УЧЕСНИКЕ АКЦИЈЕ:

Опрема:  обућа, одећа и сва опрема морају бити примерени према условима на стази  и временским приликама за ово годишње доба.  ВОДИЧ ЈЕ ДУЖАН ДА СВИМ УЧЕСНИЦИМА БЛАГОВРЕМЕНО ОБЈАВИ СПИСАК  ОПРЕМЕ НЕОПХОДНЕ ЗА ПЕШАЧЕЊЕ НА СТАЗИ И ОБАВЕСТИ ДА КО НЕМА ОДГОВАРАЈУЋУ ОСНОВНУ ПЛАНИНАРСКУ ОПРЕМА УЧЕСТВУЈЕ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ.

Храна  из ранца –  у сопственом аранжману, без икаквих обавеза коришћења ресторана и уговорених оброка. ОБАВЕЗНА КОЛИЧИНА ВОДЕ У РАНЦУ 2л

Сви учесници су чланови групе по сопственој одговорности. Деца учествују искључиво у пратњи родитеља, старатеља или наставника. Водич задржава право измене програма у случају непредвиђених околности, пре свега временских

прилика.

ОБАВЕЗНО ЈЕ НОШЕЊЕ МАСКЕ У АУТОБУСУ И ПОШТОВАЊЕ МЕРА КРИЗНОГ ШТАБА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА ВИРУСА КОРОНА. СВАКИ УЧЕСНИК ПОТПИСУЈЕ ПАПИР О ПРЕУЗИМАЊУ СОПСТВЕНЕ ОДГОВРНОСТИ ЗА УЧЕШЋЕ НА АКЦИЈИ.

У АУТОБУСУ СЕ НАЛАЗИ СРЕДСТВО ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ АЛИ ЈЕ ПРЕПОРУКА ВОДИЧА ДА СВАКО НОСИ СВОЈЕ СРЕДСТВО ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ.

Потребна документа за акцију: лична карта, здравствена књижица, чланска картица са плаћеном маркицом за текућу годину

Водич акције је одговоран за понашање учесника на стази и има право да реагује, упозори и искључи са стазе недисциплиноване и све оне учеснике који се не придржавају договореног и прописаног плана и програма акције.

Цена превоза и организационих трошкова: 1900 рсд.

Пријава за акцију се врши код водича са уплаћеним целокупним износом

У случају отказивања, уплаћена средства се ен враћају, потребно је наћи замену

Све утиске, позитивне или негативне, као и сугестије у вези акција ПСД Стара Пазова, можете нам изнети на имејл utisci@psdstarapazova.com

Водич:

Јелена Моловић, лиценца МБ 494; тел: 060–3940– 989 jmolovic@gmail.com

Водич на стази:

Миливој Томић, лиценца МБ443; тел: 065-38-31-315, prtilice@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.