Kanjon Reke Gradac, 05.12

PSD „Stara Pazova“ organizuje planinarsku akciju:
Klisura reke Gradac, od manastira Ćelije do Lelića
Nedelja, 5.decembar 2021

Gradac je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, ponire nakon nekoliko kilometara toka, a ponovo izbija na površinu iznad manastira Ćelije. Nastaje spajanjem reka Bukovska i Zabava i odatle teče u dužini od 28 km do ušća u reku Kolubaru u Valjevu. Sama klisura reke Gradac je dužine oko 23 km. Reka je izuzetno čista i spade u najčistije u Srbiji. U prilog tome govori činjenica da u njoj žive pastrmke i vidre. Na Evropskom kongresu ekologa u Peruđi, reka Gradac je dobila priznanje “Zeleni list” što je svrstava u najčistije reke u Evropi. Ova reka je pravi biser valjevskog kraja, sa prelepim kanjonom i očuvanom prirodom pa je zbog toga proglašena za predeo izuzetnih odlika. Gradac nema pritoke, ali ga napajaju i daju mu snagu mnogobrojni izvori. U predelu klisure postoji oko 70 pećina za koje se zna, a najpoznatija je Degurićka. U gornjem toku reke su smeštena dva bisera srpske duhovnosti – manastiri Ćelije I Lelić, a mi ćemo obići oba.

MANASTIR ĆELIJE je smešten u ataru sela Lelić na levoj obali reke Gradac. Udaljen je od Valjeva nešto vise od 5 km. Od 1946.godine je ženski manastir. Pod zaštitom je kao Spomenik kulture od velikog značaja. Pretpostavlja se da je dobio ime po mnogobrojnim ćelijama (kelijama) u pećinama okolnih litica. Po jednom predanju ga je sagradio kralj Dragutin u 13.veku, a po drugom je sagrađen krajem 14. ili početkom 15.veka. U okviru manastira je smeštena crkva posvećena Svetim Arhanđelima, a u neposrednoj blizini manastira je podignut novi hram sa 3 oltara u čast Svetog Save, Justina Filozofa i Marije Egipćanke. Novi hram je podignut zahvaljujući prihodima od prodaje dela duhovnika Justina Popovića koji je sahranjen u krugu manastira, a proživeo je u njemu vise od 30 godina.

Justin Popović (1894-1979) je novokanonizovani srpski svetitelj, arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Teološkog fakulteta i duhovnik. Takođe je bio jedan od osnivača Srpskog filozofskog društva 1938.godine. Sabrana dela Justina Popovića imaju 40 tomova. Napisao je 12 tomova Žitija svetih, za svaki mesec u godini po jednu knjigu. Jedno od najpoznatijih njegovih dela je “Filozofija i religija F.M.Dostojevskog”

MANASTIR LELIĆ je kao svoju zadužbinu podigao veliki srpski vladika Nikolaj Velimirović 1929.godine. Tek od 1996.godine je proglašen manastirom, a ranije je bio parohijska crkva. Glavna crkva manastira Lelić je posvećena Prenosu moštiju Svetog vladike Nikolaja Miriklijskog i sagrađena je od kamena, cigle i sige. U manastirskoj crkvi se nalaze mošti vladike Nikolaja Velimirovića.Nikolaj Velimirović (1881-1956) je kanonizovani srpski svetitelj, episkop žički i ohridski, istaknuti teolog i filozof, a takođe i poznati govornik. Zato je nosio nadimak Novi Zlatousti. Zbog ovog svog govorničkog dara je tokom prvog svetskog rata bio na diplomatskim zadacima u Engleskoj i Americi. Tokom drugog svetskog rata je bio zatvoren u logor Dahau, odakle posle oslobođenja odlazi u Ameriku gde umire 1956.godine. Posmrtni ostaci su mu 1991.godine preneti u manastir Lelić. U okviru manastira se inače nalazi muzej posvećen vladici Nikolaju, ali ga zbog obnove trenutno nije moguće posetiti.

PLAN AKCIJE:

Nedelja, 5.decembar06:00 č – Polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom. Usputne stanice u Batajnici i Novoj Pazovi. 07:00 č – Polazak iz Beograda sa parkiralista ispred Sava Centra (ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića).Molim vas da svi dođete 10 minuta ranije na mesta polaska.Vožnja autoputem Miloš Veliki.09:00 č – Predviđeno vreme dolaska u Valjevo. Doručak i kafa. Odlazak autobusom do početne tačke i priprema za pešačenje.10:00 č – Polazak na stazu uz reku Gradac pravcem: – Manastir Ćelije – domaćinstvo Skok po skok – Šareno platno – jedan od izvora reke Gradac – selo Lelić – manastir Lelić – crkva izgrađena na mestu gde je rođen vladika Nikolaj Velimirović.

OPIS STAZE:

Staza nije naporna , uglavnom se sve vreme pešači pored same reke Gradac i atarom sela Lelić (seoski putevi i makadam) tako da nema jakih uspona. Dužine je 11 – 12 km, u zavisnosti da li ćemo krenuti od samog manastira Ćelije nakon obilaska (11 km) ili silazimo sa puta iznad manastira (12 km), cestom ili najdužim stepenicama u Srbiji sa ukupno 930 stepenika. To zavisi od veličine angažovanog prevoza. Ukupno ima oko 450 m uspona.Od manastira Lelić se spuštamo do domaćinstva Skok po skok i čuvenog brvna preko reke Gradac. Odatle pešačimo uz reku Gradac oko 4 km. Prolazimo pored litice Šareno platno ispod koje se nalazi kuća Ekološkog društva Gradac i vodenica. Zatim idemo dalje uzvodno do jednog od izvora reke Gradac, a u povratku svraćamo do jako lepog vidikovca. Staza je u ovom delu laka, ali potraje, jer se mnogo fotografiše.
Zatim izlazimo iz klisure reke Gradac, uspon je konstantan u početnom delu, ali nije težak. Krećemo se živopisnim atarom sela Lelić sve do manastira Lelić. Obilazimo manastir, a zatim idemo do crkve izgrađene na mestu gde je rođen vladika Nikolaj koja je udaljena od manastira manje od 1 km, a tu je i mali etno kompleks.
Vraćamo se do manastira gde nas čeka prevoz.
– Povratak kući uz jednu dužu pauzu za toalet i osveženje. Očekivano vreme dolaska u Beograd je do 18 č, a u Staru Pazovu do 19 č.

OPREMA: Duboke cipele ili patike za treking. Zaštita od kiše i hladnoće. Odeća prilagođena vremenskim prilikama. Poneti rezervnu presvlaku (majica, čarape i sl.) i obuću, a ovaj višak stvari ostaje u prevozu.

HRANA i VODA: Hrana iz ranca. Doručak i kafa u Valjevu.
Na stazu je potrebno poneti najmanje 1 l vode ili čaja.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI UČESNIK UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.
NAPOMENA: Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a.
Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da svi učesnici akcije budu u solidnoj psihofizičkoj kondiciji.PRIJAVA: Prijave i detaljnije informacije kod organizatora akcije.
Vodič – Goran Joka, MB 491, tel. 064/2573408
Telefonski poziv posle 17 č, viber i sms poruke tokom celog dana.
U prijavi dostaviti broj planinarske kartice, naziv kluba, godište i broj mobilnog telefona. Obavezno navesti mesto ulaska.

KOTIZACIJA: 1800 rsd za minibus ili 1500 rsd za autobus. Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine. Mesto na akciji rezervišete uplatom celokupne kotizacije. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.

Budite slobodni da sve vase utiske sa akcija u organizaciji PSD Stara Pazova, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.