Juhor, Veliki Vetren 774mnv

TAJNOVITI JUHOR

Veliki Vetren 774 mnv
12.09.2021

Planina Juhor ne spada u visoke planine, ne nudi spektakularne vidikovce, ali svakako predstavlja jedan neistraženi biser Pomoravlja, čije prirodne lepote, ali i drevna predanja i materijalni ostaci prohujalih vremena, začinjeni velom legendi i tajni navode svakog istraživača-planinara da se zaputi put ove planine.
Planina Juhor pripada Rodopskim planinama, a pruža se pravcem sever-jug te sa svojim kupastim vrhom Velikim Vetrenom (774 mnv) dominira dolinom Velike Morave iznad Paraćina.
Obrastao gustom bukovom šumom, Juhor u sebi krije brojne legende nekih davnih vremena i mami istraživače i zaljubljenike u prirodu da otkriju neke od njegovih skrivenih tajni.
Jedna od legendi je vezana za Keltskom pleme Skordiska i govori o 14 pustahija koje kada je Veliki Vetren obavijen maglom silaze u juhorska sela i odvode devojke stasale za udaju…
Narodni naziv za Veliki Vetren je i „Đavolji grad“, zbog ogromnih, kamenih formacija koje se nalaze oko i na samom vrhu.
Brojni materijalni ostaci nekih minulih vremena su dobro sakriveni gustom šumom… Postoji više bitnih arheoloških nalazišta iz praistorije, preko antike do srednjeg veka, pa se smatra da je ceo Juhor bio opasan sistemom utvrđenja.

PLAN AKCIJE
Nedelja, 12.09.2021

 • polazak u 6,30 iz Stare Pazove (ispred zgrade Opštine).
 • Vožnja rutom (najveći deo auto put) Stara Pazova-Beograd-Jagodina-Svojnovo.
 • 09,30 priprema i polazak na uspon iz sela Svojnova;
 • Trasa kretanja: Manastir Svetog Nikole (265 mnv) u Svojnovu-vrh Živin pogled (540 mnv) – vrh Zmajevica (686 mnv) – vrh Mali Vetren (735 mnv) – vrh Veliki Vetren (774 mnv).
  Od Velikog Vetrena nastavljamo grebenom, a zatim se spuštamo prateći tok Velikog potoka ka lokalitetu Gradina ili Momčilov grad (371 mnv), odakle nastaljamo dalje ka selu Potočac, gde nas čeka prevoz.
 • Planirani povratak u Staru Pazovu oko 22 časa.
 • Trasa iznosi oko 16 km sa usponom oko 680 m.
 • OPIS STAZE: kondiciono spada u lakše staze. Tehnički nije zahtevna.
  *Napomena: akcija Juhor će imati i male primese istraživačke akcije, tako da su moguća i blaga odstupanja u trasi kretanja.
  HRANA I VODA: u sopstvenoj režiji.
  DOKUMENTACIJA: Lična karta, zdravstvena i planinarska kartica sa plaćenom članarinom.
  Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je u sastavu PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.
  Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo izmene akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.
  KOTIZACIJA : 1.500,00 dinara za veliki autobus ili 1950,00 dinara za mini bus (u cenu je uključena prevoz, putarine i organizacioni troškovi). Vaše mesto na ovo akciji rezervišete uplatom celokupnog iznosa.
  PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije: Vladimir Beara, telefon: 064/4414-163; E-Mail: vlada.beara@gmail.com.
  VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE. OBAVEZNO JE POŠTOVANjE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANjE ŠIRENjA VIRUSA KOVID-19.
  Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD“Stara Pazova“, primedbe, sugestije i pohvale iznesete na mail: utisci@psdstarapazova.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.