Mali osvrt na godinu iza nas…

Poštovani planinari…

Godina koja je iza nas prošla je u znaku epidemije izazvane virusom covid 19 koja je predstavljala a i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova čovečanstva u ovom a i u prošlom veku.

Svet planinarenja kao uostalom i svi sportovi platili su danak celokupnoj situaciji jer je na momente bilo zabranjeno održavati takmičenja pa i treninge samim tim i planinarske akcije. PSD Stara Pazova se u svakom momentu maksimalno pridržavalo mera bezbednosti koje je propisivala vlada Srbije. Iako neodržavanje akcija nije nešto što smo dočekali sa oduševljenjem, smatrali smo da je rizik od širenja zaraze opasniji od bilo čega što eventualno održavanje akcija može da donese.

Ako stavimo sve to na  stranu, sumirajući rezultate, ponosni smo na sve učinjeno u 2020. godini koja je praktično više od pola vremena prošla u tom pasivnom statusu. Uprkos svemu, naše članstvo se sa 156 članova u prvoj godini postojanja povećalo na 230 u drugoj i želimo ovim putem da se zahvalimo svim članovima na poverenju!

Na 18 akcija imali smo skoro 850 učesnika, prepešačili malo manje od 300 kilometara i popeli skoro 12 kilometara visinske razlike.

Neke od akcija su bile izuzetno posećene. Na promotivno-edukativnoj akciji na Povlenu uspeli smo da pređemo magičnu brojku od 100 učesnika – bilo nas je ukupno 121! Cilj akcije u organizaciji naših vodiča a uz podršku uprave društva bio je kao i uvek lep provod, druženje i uživanje u prirodi, ali i edukacija pošto su naši vodiči vreme posle akcije iskoristili da u priči sa planinarima održe kratku obuku na temu korišćenja i upotrebe planinarske opreme kao i da odgovaraju na pitanja planinara, udele im po koji savet i sl. Naravno, kakva je to akcija bez pasulja i paprikaša i osveženja pride? I to smo obezbedili kako bi ugođaj bio kompletan. Deliblatskom peščarom šetalo nas je čak 82, na Miroču nas je bilo 52 a bilo je tu još akcija sa „punim autobusom“.

Ponovo smo učestvovali u manifestaciji Dan Pešačenja na inicijativu PSS-a sa ciljem da se skrene pažnja na značaj kretanja ljudi na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Oko 150 učesnika podržalo je akciju i drago nam je da su to većinski bila deca. Hvala osnovnim školama u Staroj Pazovi koje su podržale ideju i svima koji su pomogli da se ista neometano  održi.

I ove godine nismo preskočili edukaciju. Nastavili smo sa održavanjem planinarskih tribina, ali iz poznatih razloga, nismo mogli da održimo više od jedne. Fantastično predavanje na temu planinarske opreme i pravilnog korišćenja iste održao nam je naš prijatelj iz PK Pobeda Beograd – Bobiša Marinović.


U 2021. godini prvo čemu se svi nadamo je okončanje ovog haotičnog stanja u kome se našao ceo svet. Uprkos tome, na period ispred nas gledamo kao na period izazova i priliku da nastavimo da kao planinarsko društvo napredujemo u svakom pogledu.

Predsednik PSD Stara Pazova
Milan Marić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *