Akcija Stazom Petruških Monaha, 03.09

Poštovani ljubitelji prirode i planinarenja, posle mesec dana obustave svih aktivnosti zbog tragičnog događaja u kome smo izgubili našeg pre svega prijatelja a i člana, od 01.09 nastavljamo sa redovnim aktivnostima iz godišnjeg plana akcija.

PSD Stara Pazova vas 03.09.2022 vodi na akciju:

STAZAMA PETRUŠKIH MONAHA

Petruška oblast je predeo koji obuhvata brojne spomenike srednjevekovne Srbije sa kraja XIV i prve polovine XV veka, kada je predstavljala pograničnu oblast srednjovekovne Srbije i bila poznata pod nazivom Pustoš Petrus. Svoj naziv duguje starom utvrđenom gradu Petrusu smeštenom na brdu iznad litica kanjona reke Crnice, koji je danas većim delom u ruševinama sa ostacima donžon kule i dela zidina. U utvrđenju se nalazi i čuvena Krstasta stena, kao i pećina koja je nekad služila kao isposnica brojnoj monaškoj zajednici Petrusa.

Brojne legende o gradu, reci, kanjonu govore o bogatoj prošlosti ovoga prelepog kraja, a zaklonjeni liticama kanjona Crnice nalaze se ostaci manastira Svetog Jovana Glavoseka, Ognjene Marije Petruške, Namasije, crkve Svete Nedelje, Svetog Đorđa …
Reka Crnica je desna pritoka Velike Morave, koja izvire na zapadnoj strani Kučajskih planina, ukupne dužine oko 28 km.
Ostaci grada Petrusa iznad kanjona Crnice

PROGRAM AKCIJE:

Subota, 03.09.2022. godine.
06.30 – Polazak iz Stare Pazove sa parkinga ispred zgrade Opštine i usputne stanice u Novoj Pazovi, Batajnici i Beogradu (Sava Centar).

Usputno stajanje radi pauze.

09.45 – Planirani početak pešačke rute.
Staza je podeljena na 2 dela, kružna je i spada u rekreativne planinarske akcije. Zahteva osnovnu planinarsku opremu i osnovnu psihofizičku spremnost od strane svakog učesnika.
Prateći tok reke Crnice, obilazimo ostatke srednjevekovnog manastira Ognjene Marije, ostatke starog grada Petrusa na brdu iznad kanjona, pećinu (okapinu ispod grada), ostatke manastira Sv. Jovana, Namasije, Sv. Đorđa, Sv. Nedelje, Sv. Arhangela i samo selo Zabrega.

Dužina staze: planirano oko 14 km – cela staza.

Postoji mogućnosti stvaranja 2 grupe i skraćenja staze za deo učesnika u skladu sa dogovorom na terenu.

Planirano vreme pešačenja oko 8 časova.

Hrana iz ranca – u sopstvenom aranžmanu, a postoji i mogućnost organizacije ručka u selu Zabrega.

Obavezna količina vode u rancu – 1,5 litar.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE.

Organizator akcije zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika.

PREVOZ: u sopstvenoj režiji učesnika akcije.

KOTIZACIJA : 2.400 dinara za mini bus.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije: Vladimir Beara, telefon: 064/4414-163; E-Mail: vlada.beara@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.