Vršačke Planine 29.10

PSD Stara Pazova vas 29.10.2022 vodi na akciju:

VRŠAČKE PLANINE

Vršačke planine predstavljaju planinski venac koji se uzdiže u jugoistočnom delu Banata, pružajući se u pravcu istok-zapad, u dužini od 19 km i sa najvećom širinom od 8 km. Najviša tačka ovih planina, ali i cele Vojvodine je Gudurički vrh, sa 641 m nadmorske visine. Od ostalih vrhova Vršačkih planina poznatiji su Lisičja glava 590 m, Đakov vrh 449 m i Vršačka kula 399 m. Severna padina planina je strma, dok se južna postepeno spušta u pobrđe, u kom su smešteni čuveni vršački vinogradi. Vršačke planine spadaju kao i Fruška gora u ostrvske planine. Površina im je 170 km², od čega je u Srbiji 122, a u Rumuniji 48 km². Prema geotektonskom položaju, ali i geološkoj građi, pripadaju srpsko-makedonskoj planinskoj masi, čineći njen najseverniji izdanak. Usled svog specifičnog geografskog položaja, biodiverziteta, bogatih šumskih ekosistema, veći deo šumskog područja ove planine površine 4.177 hektara, zaštićen je 1982. godine kao Park prirode.

Manastir Središte je osnovao despot Jovan Branković krajem 15. veka, u isto vreme kada su nastali manastiri Sv. Đurađ i Mesić. Manastir je posvećen Sv. arhanđelu Gavrilu.

Manastir Mesić je nastao najverovatnije u 15. veku, a ktitor je verovatno bio despot Jovan Branković. Postoji legenda da su prvi manastir na ovom mestu osnovali Ćirilo i Metodije. Po drugom predanju manastir osniva 1225. godine Arsenije Bogdanović Hilandarac, koga je lično Sv. Sava postavio za igumana manastira.

PROGRAM AKCIJE:
Subota, 29.10.2022. godine.
07.00 – Polazak iz Stare Pazove sa parkinga ispred zgrade Opštine i usputne stanice u Novoj Pazovi, Batajnici i Zemunu (Pupinov most).
09.30 – Poseta Vršačkoj kuli i planirani početak pešačke rute od doma Široko bilo sa oko 280 nmv.
Stazom Vršačke transverzale preko vrha Lisičija glava 590 mnv, spuštamo se do manastira Središte (oko 220 mnv). Staza nas dalje vodi na najviši vrh Vojvodine Gudurički vrh 641, a zatim sledi konstantno spuštanje do manastira Mesić gde se i završava planinarska akcija. Slobodno vreme u Vršcu čija dužina zavisi od prolaznog vremena.
Staza spada u lakše ili srednje teške rekreativne planinarske akcije. Zahteva osnovnu planinarsku opremu i osnovnu psihofizičku spremnost od strane svakog učesnika.
Dužina staze: planirano oko 14.6 km – cela staza.
Planirano vreme pešačenja oko 6 časova.
Hrana – u sopstvenom aranžmanu.
Obavezna količina vode u rancu – 1,5 litar.
VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE.
Organizator akcije zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika.
KOTIZACIJA : 2.000,00 dinara. Mesto na akciji rezervišete uplatom celokupnog iznosa.
PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije: Vladimir Beara, telefon: 064/4414-163; E-Mail: vlada.beara@gmail.com.
Budite slobodni da vaše utiske sa akcija, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na email: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.