Vikend akcija na Zlatiboru, 24. i 25.09

PSD Stara Pazova vas vodi na prelepu dvodnevnu akciju da upoznate Zlatibor u malo drugačijem svetlu. 😉

Čigota 1422 mnv, Čuker 1358 mnv, Jelje 1410 mnv, Konjoder 1337 mnv, Viogor 1281 mnv

– Zlatibor je planina velike lepote i živopisne prirode. To je prostrana zatalasana zaravan sa bujnim planinskim pašnjacima, borovim šumama i brojnim potocima. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u blizini Užica na prosečnoj visini od oko 1000 m. Najviši vrh je Tornik 1496 mnv gde su izgrađeni skijalište i gondola, a ističu se i vrhovi Čigota 1422 mnv, Čuker 1358 mnv, Viogor 1281 mnv. Ime je verovatno dobio po vrlo retkom zlatnom boru koga je ostalo vrlo malo i pod zaštitom je države. Zbog svega ovog je vrlo razvijen zdravstveni i seoski turizam, skijanje, planinarenje.

PLAN AKCIJE:

Subota, 24.septembar
– 06:00 č – polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom. Dođite 10 minuta ranije molim vas. Po potrebi stajemo u Novoj Pazovi i Batajnici, ali bi bilo poželjno da svi krenemo iz Stare Pazove ako je moguće.
– 07:00 č – polazak iz Beograda sa parkirališta ispred Sava Centra ( ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića ).
Putujemo pravcem Stara Pazova – Beograd – Čačak – Zlatibor. Usputne pauze po potrebi.
Očekivani dolazak na Zlatibor je oko 10:30 č. Ranac sa stvarima za uspon treba biti spreman, voda sipana tako da se samo preobujemo i krećemo na pešačenje. Odmah idemo na početnu tačku za uspon u blizini spomenika na Šumatnom brdu koga ćemo obići, a koji se nalazi iznad turističkog naselja Zlatibor.
Uspon ćemo izvršiti pravcem Čuker 1358 mnv – Konjoder 1337 mnv – Jelje 1410 mnv – Čigota 1422 mnv, a zatim ćemo se preko Popovog kolca spustiti do rejona sela Ljubiš gde će nas čekati prevoz. Staza je kružna.

Ukupno ćemo taj dan preći oko 18 km sa 900 m uspona. Staza ide uglavnom grebenom i obiluje prelepim pogledom na druge vrhove na grebenu, Tornik, naselje Zlatibor, Gostilje. Uglavnom ćemo se kretati makadamom i pašnjacima. Prilikom uspona na Čuker je malo jači uspon, a posle je teren dosta blaži.
Odlazak u smeštaj, večera i noćenje.

Nedelja, 25.septembar
Rano ustajanje i izlazak iz smeštaja sa svim stvarima u 06:30 č. Ranac za planinarenje treba biti spreman za pešačenje, a ostatak stvari ide u boks prevoza.
Odlazak prevozom u rejon sela Semegnjevo. Posetićemo manji vodopad Skakavac u samom selu, a zatim idemo na vrh Viogor 1281 mnv. Krećemo se uglavnom makadamom i šumskim stazama. Na ovoj kružnoj stazi ima dosta lepih vidikovaca, ali pre svega prolazićemo kroz jako lepe crnogorične šume. Dužina staze je oko 11 km sa 500 m uspona.
Po završetku pešačenja se presvlačimo i odmah krećemo kući. Po dogovoru možemo negde stati na ručak.

OPREMA: Planinarske cipele i odeća prilagođena vremenskim prilikama. Poneti kapu ili šešir kao zaštitu od sunca. Za svaki slučaj imati nešto za zaštitu od kiše ( kabanica, jakna…). Ponesite štapove ako imate.

HRANA i VODA: Hrana iz ranca. Po dogovoru u nedelju možemo negde stati na ručak, ali ipak treba poneti dovoljno hrane. U smeštaju je moguće dobiti piće, kafu, čaj.
U subotu i nedelju je na staze potrebno poneti najmanje 2 litra vode.

SMEŠTAJ: Smeštaj je u Planinskom domu Tornik. Dom je odlično sređen i čist. Poneti peškir i papuče. Sobe su višekrevetne.
* Prilikom smeštaja u sobama i redosleda upotrebe tuša i toaleta je potrebna spremnost na kompromis i osećaj za potrebe drugih ljudi.
DOKUMENTACIJA: Lična karta, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom. Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je član PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI I RUKAVICA U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.

Svaki planinar učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSSa. Organizator zadržava pravo promene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Potrebno je da učesnici akcije budu u dobroj psiho-fizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije.

Goran Joka MB491, telefon 064/257 34 08

Telefonski poziv radnim danom od 17 č, sms i viber poruke tokom celog dana.

U prijavi dostavite broj planinarske kartice, naziv kluba, godište i broj mobilnog telefona. Obavezno navesti gde ulazite.
KOTIZACIJA: 4200 rsd + 1000 rsd smeštaj. Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine, smeštaja i ishrane vozača
Smeštaj košta 1000 rsd i plaća se direktno domaćinu.

Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD “Stara Pazova”, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *