TA Bogojavljenski Uspon Na Beljanicu

PSD Stara Pazova vas poziva na Tradicionalnu akciju: “Bogojavljenski uspon na Beljanicu”

Beljanica je jedna od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije. Nalazi se između sliva reke Mlave i Žagubičke kotline na severu i sliva reke Resave na jugu. Pruža se od zapada ka istoku u dužini od 24 km, sa prosečnom širinom od oko 12 km. Zahvata površinu od 309 km², od čega 246 km² izrazit kraški reljef u krečnjacima.Severni deo je visoravan sa vrtačama, uvalama i slepim dolinama (Busovata, Rečke sa ponorom dubokim 150 m). Južni deo je stenovit, krečnjački greben Beljanica (1.339 m[1]), koji strmim odsekom pada u klisuru reke Čemernice, desne pritoke reke Resave. U grebenu su mnogobrojne pećine, od kojih je najveća Velika Atula (560 m).Bogojavljenski uspon na Beljanicu predstavlja jedan od retkih organizovanih zimskih uspona na planine iznad 1000mnv u Srbiji.

PROGRAM AKCIJE:

SUBOTA 21. januar 2023. godine6:00 polazak iz Stare Pazove ka Beljanici.Dolazak oko 09,00 na stazu kojom se, preko Cerjaka i Dugog dola, krećemo ka vrhu Beljanice;11:30 približno vreme izlaska na vrh ;16:00 približno vreme povratka na početnu tačku.Do 22:00 dolazak u Staru Pazovu.

OPIS STAZE:Staza je kružna, obeležena, dužine 18 km sa gotovo 1000m visinske razlike, prilično zahtevna u zimskim uslovima – srednje teška. Nema tehnički zahtevnih deonica, a na stazi će biti više vodiča.

OPREMA:Oprema – adekvatna obuća i garderoba prilagođena vremenskim uslovima za zimski uspon (kamašne, kape, vodonepropusna obuća i odeća…), čeone lampe, poneti rezervnu garderobu. Poželjni su planinarski štapovi.

HRANA : u sopstvenom aranžmanu. Obavezna količina vode u rancu : 1,5 litar.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE. Organizator akcije zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika.KOTIZACIJA : Maksimalno 2.500,00 dinara, a iznos zavisi od broja prijavljenih i vrste prevoza.PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije: Vladimir Beara, telefon: 064/4414-163; E-Mail: vlada.beara@gmail.com,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *