Subotička peščara 22.01

PSD Stara Pazova konačno počinje sa aktivnostima u novoj godini! 🙂 Za početak, vodimo vas na Subotičku peščaru, Subota, 22.januar 2022.

– Subotička peščara je deo Subotičko-horgoške peščare, zajedno sa Tavankutskom i Horgoškom. Nalazi se na krajnjem severu Srbije, uz samu granicu sa Mađarskom. Subotičko
-horgoška peščara je sa površinom od oko 250 kvadratnih kilometara posle Deliblatske druga najveća peščara u Vojvodini, a od toga oko 150 otpada na Subotičku.
– Peščara se proteže u pravcu severozapad-jugoistok gde postepeno prelazi u lesnu zaravan. Dine se pružaju u istom pravcu kao i peščara i visine su 4-6 m, a pesak sa njih se širi pod dejstvom vetra severca. Sama peščara je u prošlosti ( mlađi pleistocen ) nastala tako što su reke donosile pesak i mulj sa alpskih i karpatskih glečera, a kad bi se povukle u svoje korito vetrovi bi razvlačili taj materijal. Najviša nadmorska visina peščare je 137 m, a najmanja 95 m u blizini Horgoša.-Subotička peščara je oduvek bila deo Bačke sa najneplodnijim zemljištem i velikim udelom peska. Najbolje očuvani delovi peščare su pod šumom, dok je manji deo pod vinogradima i voćnjacima. Ovo područje ima karakteristike šumo-stepe, sa većim ili manjim šumskim kompleksima. Šume su slabog kvaliteta, uglavnom bagrem, koprivić, borovi, američki jasen, nešto topole, a hrast lužnjak koji je u prošlosti prekrivao veći deo peščare je skoro u potpunosti posečen u 18.veku. Prvo organizovano pošumljavanje je izvedeno još 1771.godine.

PLAN AKCIJE:

Subota, 22.januar

06:00 č – Polazak iz Beograda iznajmljenim prevozom sa parkiralista ispred Sava Centra (ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića). Usputne stanice u Batajnici i Novoj Pazovi.

07:00 č – Polazak iz Stare Pazove od Gimnazije.Molim vas da svi dođete 10 minuta ranije na mesta polaska.

09:00 č – Predviđeno vreme dolaska na početnu tačku staze i kraća priprema za pešačenje.

OPIS STAZE: Staza nije naporna, dužine je oko 16 km sa svega 100 m uspona. Uglavnom se krećemo šumskim stazama po peščanoj podlozi. Očekivano vreme završetka pešačenja je 14:30 – 15:00 č.Nakon završetka pešačenja ćemo svratiti u Suboticu. Povratak kući je najkasnije od 18:00 č. Očekivano vreme dolaska u Staru Pazovu je 20:00 č, a u Beograd do 21:00 č.

OPREMA: Odeća i obuća prilagođena vremenskim prilikama. Duboke cipele su poželjne. Obući se toplije i slojevito. Svakako imati kapu i rukavice. Poneti rezervnu presvlaku (duks, majica, čarape i sl.) i obuću, a ovaj višak stvari ostaje u prevozu.

HRANA i VODA: U polasku ćemo svratiti na neku benzinsku pumpu zbog toaleta i osveženja. Na stazu poneti sendviče, grickalice, voće I sl. Po želji je moguće ručati u Subotici.Na stazu je potrebno poneti najmanje 1 l vode ili čaja.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI UČESNIK UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.

NAPOMENA: Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da svi učesnici akcije budu u solidnoj psihofizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i detaljnije informacije kod organizatora akcije. Vodič – Goran Joka, MB 491, tel. 064/2573408
Telefonski poziv posle 17č, viber i sms poruke tokom celog dana.U prijavi dostaviti broj planinarske kartice, naziv kluba, godište i broj mobilnog telefona. Obavezno navesti mesto ulaska.

KOTIZACIJA: 2000 rsd za minibus ili 1600 rsd za autobus. Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine. Mesto na akciji rezervišete uplatom celokupne kotizacije. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.Budite slobodni da sve vase utiske sa akcija u organizaciji PSD Stara Pazova, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *