Stazama Planine Cer

PSD Stara Pazova vas 26.11.2022. vodi na akciju:
STAZAMA PLANINE CER
Planina Cer koja se naziva i “Zapadna kapija Srbije” se nalazi u severozapadnoj Srbiji, a geomorfološki je zajedno sa Fruškom gorom i Vršačkim planinama predstavljao ostrvo u okviru Panonskom moru. Najviši vrh Cera su Šančine sa 687 metara, a planinu odlikuje kontinentalna klima i mikroklima bogata vetrovima i bogatstvom kiseonikom.
Cer svoj naziv duguje najverovatnije brojnim stablima drveta Cer, dok pojedini istraživači pak smatraju da je ime planine u vezi sa rimskom boginjom Cererom, koja je predstavljala boginju plodnosti i zaštitnicu žita. Osim bogatog šumskog ekosistema u kom preovlađuju šume hrasta, bukve, graba i lepe, planina je bogata borovnicama, šumskim jagodama, pečurkama i raznovrsnim lekovitim biljkama.
Cer se takođe od 2000 godine nalazi na IBA listi (Međunarodno značajna područja za ptice ), značajno pre svega za gnežđenje šumskih ptica. Na području IBA je do sada zabeleženo oko 130 vrsta ptica.
Za planinu Cer se vezuje legenda o caru Trojanu i njegovih pet kćeri Kosani, Koviljki, Vidi i Soki, po njima su gradovi i dobili imena Soko-grad, Koviljača, Vidin grad i Kosanin grad (na Ceru). Petoj kćeri ime je bilo Draga.
Šume Cera skrivaju tajne prohujalih vekova, a samo neki od lokaliteta su Trajanov grad i Kosanin grad rimske osmatračnice iz III i IV veka n.e., kao i ranovizantisko utvrđenje Konjuša.
Na Ceru postoje tri vrlo značajna manastira Manastir Čokešina, Manastir Radovašnica i Manastir Petkovica. Po legendi iz ovih krajeva potiče i Miloš Obilić tačnije iz sela Miloševac, a smatra se da je on sagradio manastirskucrkvu posvećenu Rođenju Presvete Bogorodice (Čokešina).
Na ovoj planini vodila se legendarna Cerska bitka 1914. godine, koja je ostala zabeležena u istoriji kao prva samostalna pobeda srpske vojske i prva pobeda saveznika u toku Prvog svetskog rata.

PROGRAM AKCIJE:
Subota, 26.11.2022. godine.
06.30 – Polazak iz Stare Pazove sa parkinga ispred zgrade Opštine, vožnja preko Šapca uz uzputnu pauzu do planinarskog doma Lipova voda na Ceru .
09.00 – Planirani početak pešačke rute.
Planinarski dom Lipova voda 620 mnv – Šančine 687mnv – Kosanin grad 580 mnv – Krstovi 558m – manastir Radovašnica 230m – pl.dom Lipova voda 620m. Dužina oko 15km, visinska razlika oko 500 m, dok je predviđeno vreme trajanja pešačke ture 6 -7 sati.
16.00 – Dolazak u planinarski dom ‘Lipova voda’ i pauza za okrepljenje.
Dolazak u Staru Pazovu oko 19 časova.
Hrana iz ranca – u sopstvenom aranžmanu. Obavezna količina vode u rancu – 1,5 litar.
VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE.
Organizator akcije zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika.
KOTIZACIJA : 1.800,00 dinara
PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije: Vladimir Beara, telefon: 064/4414-163; E-Mail: vlada.beara@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *