Rađevina, Dvorska, Vrh lisina 656mnv

RAĐEVINA, DVORSKA, Lisina 656mnv
ČESMA DEVET JUGOVIĆA, reka i manastir TRONOŠA

Jednodnevni izlet – planinarska akcija – nedelja 30.april 2023.

Rađevina je oblast u zapadnoj Srbiji između planina Vlašića, Cera, Jagodnje i Sokolskih planina. Dolinom Jadra povezana je sa Mačvom i Panonskom nizijom, a zajedno sa Azbukovicom čini Gornje Podrinje. To je pretežno brdsko-planinski kraj, pun šuma i pašnjaka ispresecanih bistrim i brzim rečicama. Najveći vrh u brdskom delu je Rožanj na Sokolskoj planini (973 m).
Ime je dobila po vojvodi Rađu, po legendi, jednom od sedam vitezova kneza Lazara, kome je na „Rađevom polju“ podignut spomenik-obelisk nazvan Rađev kamen.
U tursko vreme Rađevina je bila nahija. Po Vuku Karadžiću, Rađevina je bila knežina na desnoj obali Drine, između Loznice i Sokola. U prvoj polovini 19. veka, Rađevina je srez sa 34 sela i varošicom Krupnjem kao središtem
Njen najveći deo pripada Opštini Krupanj, koju čine 23 naseljena mesta od kojih su 22 seoska naselja: Banjevac, Bela,Crkva, Bogoštica, Brezovice, Brštica, Vrbić, Dvorska, Zavlaka, Kostajnik, Krasava, Kržava, Likodra, Lipenović, Mojković, Planina, Ravnaja, Stave, Tolisavac, Tomanj, Cvetulja,Belotić, Cerova, Šljivova i jedno varoško naselje, Krupanj, koji je privredni, kulturni i politički centar opštine.

Opis planinarske staze:
Staza nije tehnički zahtevna, tempo kretanja je prilagođen grupi i ne zahteva posebnu planinarsku opreme već osnovnu i primerenu goddišnjem dobu.
Staza počinje od doline reke Korenite, grebena male i velike Tronoše do česme devet Jugovića, zatim manastirskom šumom penjemo vrh Lisina 656mnv, prelazimo magistralu i idemo prema rađevskom selu Dvorska. Živopisni i blago zatalasani predeli, šumoviti tereni sa bistrim planinskim potocima.

dužina staze 15km
visinska razlika uspon/spust 490 m;
vreme pešačenja: 7 sati umerenim tempom

PLAN AKCIJE:

06.00 Polazak iz Stare Pazove – centar

Na osnovu broja učesnika i načina organizacije prevoza predviđeni su ulasci u Zemunu, Batajnici i Novoj Pazovi.

08.30 Loznica – pauza za doručak, kafa, priprema za pešačku turu.

9.30 Korenita – početak pešačke ture
15.30. Dvorska – kraj pešačke ture
17.00 ručak i odmor u nekom od restorana prema Krupnju ili alternativno u dogovoru sa vodičem.

Planirani povratak za Staru Pazovu je oko 20.00.

VAŽNO ZA SVE UČESNIKE AKCIJE:

Vodič zadržava pravo promene plana akcije u zavisnosti od vremenskih prilika i broja učesnika.
Oprema: obuća, odeća i sva oprema moraju biti primereni prema uslovima na stazi i vremenskim prilikama za ovo godišnje doba.
Hrana iz ranca – u sopstvenom aranžmanu, bez ikakvih obaveza korišćenja restorana i ugovorenih obroka. OBAVEZNA KOLIČINA VODE U RANCU 1,5l
Svi učesnici su članovi grupe po sopstvenoj odgovornosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti, pre svega vremenskih
prilika.

Potrebna dokumenta za akciju: lična karta, zdravstvena knjižica, članstvo u planinarskom klubu.

Prijava za akciju : uplatom dela kotizacije od 500 din. sa slanjem svih podataka iz planinarske kartice.

Kotizacija: od 2.000 do 2.500din u zavisnosti od broja učesnika i vrste prevoza(minibus ili veliki bus)

Vodič: Milivoj Tomić, licenca MB443; tel: 065-38-31-315, prtilice@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *