Akcija Društva – Rajac, Suvobor, 04.06

PSD Stara Pazova

SUVOBOR, DANILOV VRH 864mnv – AKCIJA KLUBA

  1. jun 2023 – Nedelja

Akciju organizuje tim vodiča i uprava PSD Stara Pazova, kotizacija je tu da pokrije samo deo troškova organizacije, ostatak troškova snosi PSD Stara Pazova. Akcija je zamišljena kao edukativno-sportsko rekreativna, sa lakšom i težom stazom, uz druženje i edukaciju o raznim planinarskim temama. Besplatna je za decu ispod 18 godina. Obezbeđen je ručak, kao i osveženja.

Suvobor je planina u Srbiji, nalazi se oko 120 km južno od Beograda, sa najvišim vrhom od 864 m. Predstavlja vododelnicu između pritoka Zapadne Morave i Kolubare. Prekriven je mladim hrastovim šumama (u uvalama) i šumskim kulturama četinara koje pokrivaju njegov najveći deo. Na lokalitetu Ravna gora je bukova šuma koja je opasana vodotokom Grab. Unutar nje se nalazi Mokra pećina koja je jedno od izvorišta Graba. Na Suvoboru ima dosta divljači (srna, zec, fazan) i teren je vrlo atraktivan za lovce.
Suvobor je bogat izvorima i vodnim tokovima. Ispod njegovih vrhova su izvorišta Dičine, Čemernice i njihovih pritoka. Kako planina Suvobor predstavlja lep pejzažni prostor, na čitavom području Republike Srbije raspolaže sa najviše elemenata divljine.

Kolubarska bitka ili Suvoborska bitka jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka između srpske i austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu. Vođena je 30 dana na frontu od 200 km, protiv dva puta brojnije i nemerljivo bolje opremljene austrougarske vojske.
U Struganiku, na obroncima Suvobora i Maljena nalazi se rodna kuća vojvode Živojina Mišića koja predstavlja memorijalni kompleks istorijsko-etnografskog karaktera. Postava se sastoji iz dva dela, istorijskog i etnološkog. U sobnim prostorijama je tematska postavka koja prikazuje ličnost Živojina Mišića u kontekstu istorijskog zbivanja krajem prošlog i početkom ovog veka, s akcentom na one događaje u kojima je vojvoda odigrao značajnu ulogu.

Suvoborski kraj ima dugu tradiciju u seoskom turizmu.
Sela Ba, Slavkovica, Planinica, Gornji Banjani i Prislonica u suvoborskom kraju, uz golijska sela ivanjičkog kraja i sela okoline Kosjerića i Arilja, već više decenija predstavljaju okosnicu seoskog turizma Srbije i afirmisana su i van granica naše zemlje.

PLAN AKCIJE:

06.30 Polazak iz Stare Pazove (Nove Pazove, Batajnice i Zemuna) organizovanim iznajmljenim prevozom, Vožnja autoputem, pa zatim preko Ljiga do sela Ba u podnožju planine Suvobor. Tek u slučaju popunjenog iznajmljenog prevoza, dozvoljen je dolazak na akciju privatnim prevozom.

09.00 selo Ba – planinska kuća Dobra voda . Okupljanje svih učesnika akcije, doručak i priprema za celodnevni aktivan boravak u prirodi prema planu akcije:

A) Otvaranje i postavljanje kampa sa kompletnom planinarskom opremom na terenima pored planinske kuće
B) Pešačka staza broj 1. – laka rekreativna planinska šetnja do vrha Rajac i Suvobor – dužina staze 10ak km
V) Pešačka staza broj 2 – srednje teška planinska tura sa obilaskom vrhova Rajac, Suvobor i Danilov vrh, kružna tura, 6 sati pešačenja, 700 uspona i… – dužina staze 19 km
G) NA TERENIMA OKO PLANINSKE KUĆE DOBRA VODA POSTAVKA PLANINARSKOG KAMPA SA POKAZNOM IZLOŽBOM PLANINARSKE OPREME, VISOKOGORSKIM TEHNIČKIM VEŽBAMA I KRATKOM OSNOVNOM PLANINARSKOM OBUKOM

16.00. Planirani završetak svih pešačkih aktivnosti na izabranim stazama. Učesnici akcije koji ranije stignu do kampa-planinske kuće učestvuju u aktivnostima kampa i upoznavanju sa planinarskom opremom. U okviru kampa organizacioni odbor i vodiči prezentovaće način organizovanja akcija, prevoz planinara, korišćenje opreme, tehnike kretanja po planini, i još mnogo toga.

17.00 Zajednički ručak: planinarski kotlić (pasulj, paprikaš), salata, hleb-pogača, kolač poslastica, kafa, čaj

Predviđeni završetak aktivnosti i polazak za S.Pazovu je u 18.00. sati.

Planirani povratak za Staru Pazovu je oko 20.30.

AKCIJU KLUBA PSD STARA PAZOVA sufinansira iz svojih sredstava.

KOTIZACIJA ZA OVU AKCIJU IZNOSI 1.500 din. Akcija je BESPLATNA za decu mlađu od 18 godina. U slučaju dolaska na akciju privatnim vozilom, kotizacija je 500 dinara po osobi, za mlađe od 18 godina takođe besplatno.

U kotizaciju spada:

1) prevoz S.Pazova- Ljig – Suvobor-S.Pazova
2) zajednički ručak
3) osveženja (voda i sokovi)
4) troškove realizacije i organizacije svih aktivnosti kampa i planinarskih staza

VAŽNO ZA SVE UČESNIKE AKCIJE:

Oprema: obuća, odeća i sva oprema moraju biti primereni prema uslovima na stazi i vremenskim prilikama za ovo godišnje doba. VODIČ JE DUŽAN DA SVIM UČESNICIMA BLAGOVREMENO OBJAVI SPISAK OPREME NEOPHODNE ZA PEŠAČENjE NA STAZI I OBAVESTI DA KO NEMA ODGOVARAJUĆU OSNOVNU PLANINARSKU OPREMA UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST.

Hrana iz ranca – Ručak je obezbeđen, ostalo u sopstvenom aranžmanu, bez ikakvih obaveza korišćenja restorana i ugovorenih obroka. OBAVEZNA KOLIČINA VODE U RANCU 1,5l

Svi učesnici su članovi grupe po sopstvenoj odgovornosti. Deca učestvuju isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnika. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti, pre svega vremenskih
prilika.

Potrebna dokumenta za akciju: lična karta, zdravstvena knjižica, članstvo u planinarskom klubu.

Vodič akcije je odgovoran za ponašanje učesnika na stazi i ima pravo da reaguje, upozori i isključi sa staze nedisciplinovane i sve one učesnike koji se ne pridržavaju dogovorenog i propisanog plana i programa akcije.

Vodiči na stazi i organizatori akcije:
Vladimir Beara, Goran Joka, Milivoj Tomić, uprava PSD Stara Pazova

Prijave su obavezne u svakom slučaju, dolazili na akciju organizovanim ili sopstvenim prevozom!
Prijave su kod jednog od vodiča akcije Milivoja Tomića:
MOB: 0653831315
E-MAIL: prtilice@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *