Zagajička Brda, 19.03

PSD „Stara Pazova“ organizuje planinarsku akciju: Zagajička brda 256 mnv, Subota, 19.mart 2022.

– Zagajička brda se nalaze u južnom Banatu i najviši su deo Deliblatske peščare ( 256 m ), a verovatno i najlepši. Sastoje se od brda i udolina delomično prekrivenih stepskom vegetacijom, a delom šumom, a koja predstavljaju jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije. Najviše brdo ima 256 mnv, na vrhu se nalazi spomenik u obliku piramide, a sa njega se pruža pogled ka Dunavu i obroncima Karpata, dok se na severu jasno ocrtava Vršački breg.Nastala su, kao i Deliblatska peščara čiji su deo, od peska koji su naplavili Dunav i banatske reke za vreme ledenog doba, a zatim vetrovi razneli preko već postojećeg lesnog platoa. Zahvaljujući umereno kontinentalnoj klimi,odsustvu površinskih tokova i peščanom zemljištu došlo je do formiranja jedinstvenih životnih zajednica.

Flora i fauna su veoma bogate. Veći deo površine Zagajičkih brda prekrivaju stepske travnate zajednice vijuka i oštrica. Često se može videti zaštićena vrsta cveta Gorocvet čije je branje najstrožije zabranjeno. Za ovaj deo peščare je karakteristična pojava hrasta, a prisutni su bagrem i bor ( šuma Dumača kod Grebenca ). Sreće se i kleka koja je jedini samonikli četinar u Panonskoj niziji.

Životinjski svet je veoma bogat nekim specifičnim vrstama: orao krstaš, stepski soko, tekunica, slepo kuče, stepski skočimiš. Ima jelena, srna, divljih svinja, a sama Deliblatska peščara je jedino preostalo stanište vuka u Panonskoj niziji.
Zbog ovakvih bajkovitih terena, ovde su se snimali i filmovi kao što su recimo „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i „Ko to tamo peva“.Nažalost, protivzakonito paljenje njiva i pašnjaka uništava Zagajička brda, najlepši deo jedinstvene Deliblatske peščare.

Najlakši pristup do Zagajičkih brda je iz sela Grebenac, poznatog kao rodno mesto pesnika Vaska Pope, a odatle ćemo i mi krenuti.

PLAN AKCIJE:

Subota, 19.mart

07:00 č – Polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom. Usputne stanice u Batajnici i Novoj Pazovi.
08:00 č – Polazak iz Beograda sa parkiralista ispred Sava Centra (ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića). Molim vas da svi dođete 10 minuta ranije na mesta polaska. Preko Pančeva i Kovina idemo do sela Grebenac.
09:30 č – Predviđeno vreme dolaska u selo Grebenac. Kraća priprema za pešačenje.
09:45 č – Polazak na pešačenje

OPIS STAZE:

Staza nije teška, najvećim delom je kružna pošto kreće i završava se u selu Grebenac. Na početku se krećemo poljskim putevima, a potom brdima i udolinama prekrivenim stepskom vegetacijom i drvećem. Ima dosta lepih vidikovaca sa pogledima na ovaj neobičan pejzaž. Polazima i kroz useke u pesku koji liče na tunele. Podloga je najvećim delom pesak. Ukupno oko 13 km sa oko 200 m uspona. Stazu ćemo verovatno preći za 4 – 5 sati.U dogovoru sa grupom, nakon kraće vožnje u povratku možemo prošetati do obale Dunava koji je u tom delu širok do 4 km i odakle se pruža pogled na tvrđavu Ram. U blizini je i ušće kanala Dunav – Tisa – Dunav ( DTD ). Jako lep krajolik, a staza je laka i bez uspona. Duga je oko 5 km i treba 1,5 – 2 sata sa pauzama da se prođe.HRANA i VODA: Hrana iz ranca. Na stazu je potrebno poneti najmanje 1,5 l vode ili čaja.OPREMA: Odeća i obuća prilagođena vremenskim prilikama. Obući se toplije i slojevito. Poneti rezervnu presvlaku ( majica, čarape i sl ) i rezervnu obuću, a višak stvari ostaje u prevozu.

VAŽNA NAPOMENA: SVAKI UČESNIK UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. OBAVEZNO JE NOŠENJE MASKI U PREVOZU KAO I POŠTOVANJE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KOVID-19.
NAPOMENA: Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da svi učesnici akcije budu u solidnoj psihofizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i detaljnije informacije kod organizatora akcije. Vodič – Goran Joka, MB 491, tel. 064/2573408
Telefonski poziv posle 17 č, viber i sms poruke tokom celog dana.
U prijavi dostaviti broj planinarske kartice, naziv kluba, godište i broj mobilnog telefona. Obavezno navesti mesto ulaska.


KOTIZACIJA: 1800 rsd za minibus ili 1600 rsd za veliki autobus.
Kotizacija obuhvata troškove prevoza, organizacije i ulaznice u Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara.
Mesto na akciji rezervišete uplatom 1600 rsd, a ako bude potrebno ostatak novca ( 200 rsd ) možete platiti u prevozu na dan puta. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.

Budite slobodni da sve vase utiske sa akcija u organizaciji PSD Stara Pazova, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *