Visočica, BiH, Vrh Vito 1960 mnv

PSD Stara Pazova vas vodi na Visočicu (BiH)

(vrh Vito 1960 mnv, Parič 1941 mnv, Džamija 1967 mnv, Veliki Ljeljen 1963 mnv, Mali Ljeljen 1860 mnv, Uteklić 1816 mnv, Mokre stijene 1878mnv, kanjon Rakitnice i selo Lukomir)
Visočica je planina u Bosni i Hercegovini koja predstavlja prirodnu granicu između središnje Bosne i Hercegovine. Planina se nalazi južno od Bjelašnice, sa najvišim vrhom Džamija 1967 mnv. Severni deo planine pretežno je prekriven planinskim pašnjacima, dok je južni dio obrastao šumom.
Rieka Ljuta odvaja Visočicu s istočne strane od Treskavice, reka Neretva odvaja je od Prenja s juga i jugozapada, a sa zapada i severa kanjon reke Rakitnice od Bjelašnice.
Relativno je bezvodna, ali među kamenim liticama se nalazi Veliko jezero. Ljeljen je greben na sredini planine pravca severozapad – jugoistok. Na njemu je najviši vrh planine Džamija (1967 mnm). Ostali viši vrhovi su Veliki Ljeljen (1963 mnm), Mali Ljeljen, Vito (1960 mnm), Subar, Veliko brdo, Drstva i Puzim.
Na nadmorskoj visini od 1691 mnv kod Velikog jezera nalazi se nekropola Poljice sa 49 stećaka pod zaštitom UNESKA, a tajanstveni stećci se nalaze na još dva nalazišta na malom prostoru.Duboki kanjon reke Rakitnice, razdvaja Visočicu i Bjelašnicu, a u blizini se nalazi i drevno selo Lukomir, najviše u celoj BiH.

PLAN AKCIJE:
Petak 08.10.2021. godine
Polazak iz Stare Pazove u 16,30 časova i vožnja do sela Tušila, smeštaj u planinarskom domu „Vrela“ noćenje.Subota 09.10.2021. godineKružna tura na Visočici Ukupna dužina – oko 22 km Ukupan uspon – 1.557 mNajniža tačka – 1.267 mNajviša tačka – 1967 mTežina – srednje teška. Staza nije tehnički zahtevna, ali je potrebna solidna kondicija.
Uspon započinjemo iz Planinarskog doma u 07,00 č.Tačna ruta kretanja zavisi od vremenskih prilika, ali plan je da izvršimo uspon na vrhove vrh Vito 1960 mnv, Parič 1941 mnv, Džamija 1967 mnv, Veliki Ljeljen 1963 mnv, Mali Ljeljen 1860 mnv, Uteklić 1816 mnv, Mokre stijene 1878mnv. Povratak u dom u sumrak.

Nedelja 10.10.2021.godinePolazak iz doma u 07,00 i odlazak do kanjona Rakitnice, odakle započinjemo turu uz obod kanjona ka selu Lukomir. Povratak u prevoz i vožnja do Sarajeva gde pravimo pauzu.Ukupna dužina staze – oko 12 km.
HRANA I VODA: u sopstvenoj režiji. U planinarskom domu Vrela u selu Tušila, postoji mogućnost organizacije obroka. LINK za planinarski dom „Vrela“ https://www.pdtreskavica.ba/planinarski-dom/
DOKUMENTACIJA: Lična karta, zdravstvena i planinarska kartica sa plaćenom članarinom.
Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je u sastavu PSS-a.
Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator zadržava pravo izmene akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.Potrebno je da učesnici akcije budu u dobroj psiho – fizičkoj kondiciji, kao i da budu spremni na improvizacije na terenu.
KOTIZACIJA : 55 EUR (u cenu je uključena prevoz, putarine, hrana i smeštaj za vozača, kao i smeštaj za dve noći u planinarskom domu). Vaše mesto na ovo akciji rezervišete uplatom celokupnog iznosa, a prijave su poželjne u što kraćem roku zbog rezervacije mesta u domu.
PRIJAVA: Prijave i sve informacije kod vodiča akcije: Vladimir Beara, telefon: 064/4414-163; E-Mail: vlada.beara@gmail.com.VAŽNA NAPOMENA: SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE. OBAVEZNO JE POŠTOVANjE MERA KRIZNOG ŠTABA ZA SPREČAVANjE ŠIRENjA VIRUSA KOVID-19.Budite slobodni da sve vaše utiske sa akcija u organizaciji PSD“Stara Pazova“, primedbe, sugestije i pohvale iznesete na mail: utisci@psdstarapazova.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.