Prokletije: Podgoja 2021 mnv, Vezirova brada 1781 mnv, Alipašini izvori, vodopad Grlja, vrelo Oko Skakavice 06-08.10.2023

– Prokletije su planinski lanac koji se, sa svojih 650 km dužine i 3500 kvadratnih kilometara ukupne površine, prostire kroz Albaniju, Crnu Goru i Kosovo i Metohiju. Sastoje se od oko 40 odvojenih planina koje zajedno grade jedan od najvećih dinarskih masiva. Mada postoje mišljenja da su Prokletije samostalan planinski sistem. Najviši vrh ovog planinskog venca je Jezerski vrh ( Maja Jezerce ) 2694 mnv koji je ujedno i najviši vrh Dinarskih planina, a još se ističe Đeravica 2656 mnv, Zla Kolata 2534 mnv kao najviši vrh Crne Gore, a tu su i brojni manje zahtevni vrhovi poput ovih na koje ćemo se mi penjati, ali sa jednako veličanstvenim vidicima.

Ime Prokletije im je dao naš čuveni geograf Jovan Cvijić početkom 20.veka čime je zamenio stari naziv Trojanske planine. Ovo ime zaista pristaje brojnim visokim,oštrim i nazubljenim vrhovima čije su strane izuzetno strme, kao i krševitim i tešno prohodnim područjima koja dominiraju ovim planinskim vencem. Prokletije plene prostranstvom, surovošću i mistikom. To je velik i pust prostor prožet alpskim pejzažima: duboke doline, nazubljeni i teško pristupačni vrhovi i lednička jezera. Klima je kontinentalna, planinska i subalpska. Zime su oštr i duge, a leta sveža i kratka. Na teritoriji opština Plav i Gusinje je smešten NP „Prokletije“ kao najmlađi park u CG osnovan 2009.godine sa površinom 1660 ha.

Sve u svemu, izreka „Sve planine na jednu, a Prokletije na drugu stranu“ nije nastala slučajno.

Dolina Grbaje ili Grebaje u kojoj smo smešten i iz koje krećemo na uspone je pravi planinski raj. Do 50-ih prošlog veka Grbaja je bila zabranjena vojna zona, pa je pristup bio ograničen. Posle toga, grupa planinara iz Beograda pod vodstvom Branka Kotlajića otkriva lepote ove doline i 1964.godine gradi planinarski dom koji i danas nosi Brankovo ime, a mi ćemo u njemu biti smešteni. Sama dolina je okružena velikim brojem vrhova od kojih se izdvajaju tehnički zahtevni poput Očnjaka.  A pravi užitak za sve planinare su fizički i tehnički manje zahtevni vrhovi poput Podgoje koju ćemo mi penjati, a sa kojih se pružaju predivni vidikovci na vrhove i doline Prokletija.

          PLAN AKCIJE:

Petak, 06.oktobar

16:00 č – Polazak iz Stare Pazove od Gimnazije iznajmljenim prevozom. Usputne stanice u Batajnici i Novoj Pazovi.

17:00 č – Polazak iz Beograda sa parkiralista ispred Sava Centra (ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića).

Molim vas da svi dođete 10 minuta ranije na mesta polaska.

Idemo autoputem do Čačka, zatim preko Užica, Bijelog Polja i Berana putujemo do Gusinja i doline Grbaje.

Usputna stajanja po potrebi.

Očekivani dolazak u smeštaj je oko ponoći. Smeštaj je u planinarskom domu!

Subota, 07.oktobar

– Ustajanje do 06:30 č, doručak i priprema za pešačenje.

Penjemo Podgoju 2021 mnv i Vezirovu bradu 1781 mnv ( opciono ).

Polazak na pešačenje u 07:00 č iz smeštaja. Staza je ukupne dužine 20 km sa oko 1100 m uspona. Krećemo se šumskim stazama i makadamom, a zatim grebenom lagano do vrha Podgoja. U ovom delu nema tehnički teških detalja. Sa grebena i samog vrha se pruža fantastičan pogled na dolinu Grbaje i vrhove iznad nje, Karanfile, Gusinje, Plav, Vusanje, dolinu Ropojane… Povratak istom stazom.

U povratku ćemo penjati Vezirovu bradu, ali samo ako bude suva podloga pre svega. Uspon je prilično strm i kratak ( oko 100 m uspona koji ulaze u ovih predviđenih 1100 m ), blago kamenit, ima i travnatih polica pa je potrebno biti pažljiv. Ponećemo i šlemove za svaki slučaj – obezbediće ih klub, a možete poneti i svoj šlem. Ko ne želi na Vezirovu bradu može sačekati ostatak grupe ili nastaviti prema domu.

Po povratku sledi odmor, večera I druženje.

Nedelja, 08.oktobar

Ovde imamo dve opcije:

Opcija 1 – Rano ustajanje do 05:30 č, doručak i pospremanje doma ukoliko nešto nije završeno prethodno veče. U 06:00 č idemo pešice iz smeštaja stazom koja vodi prema Očnjaku do mesta pogibije Daliborke Sokolović. Ukupno pešačenja bi bilo do 7 km sa oko 600 m uspona. Teren je prilično težak i džombast pa se prilično sporo napreduje, a za ovu stazu je preporuka da se ponesu štapovi i barem 2 litra vode. Postavili bi spomen tablu otprilike na mestu pogibije ukoliko ista bude gotova do polaska, a možda bi nam se pridružila i manja grupa ljudi iz Daliborkine firme. U smeštaj bi se verovatno vratili oko 12 č, najkasnije do 13:00 č, presvukli, nešto pojeli i odmah krenuli. Ukoliko bude vremena otišli bi busom do Alipašinih izvora i vodopada Grlja u okolini Gusinja. Kući bi trebali krenuti najkasnije do 15:00 č, a poželjno i ranije.

Opcija 2 (ukoliko table ne bude gotova ) – Ustajanje do 06:00 č, doručak i pospremanje doma ukoliko nešto nije završeno prethodno veče. U 06:30 č ćemo malo prošetati dolinom Grbaje i otići do poslednje livade i ispešačiti nekoliko kilometara. Nema uspona pa se može krenuti u patikama i bez ranca. Pogledi na vrhove koji se izdižu iznad doline su veličanstveni. Trajanje oko 1 č.

Po povratku sve stvari koje smo već ranije spremili ( torbe, velike rančeve i sl. ) stavljamo u gepek prevoza, a rančevi koje nosimo na pešačenje idu sa nama u autobus. Odmah odvojiti  stvari za presvlačenje nakon pešačenja ( majica, rezervna obuća itd.) i staviti ih takođe gore u autobus.

Odlazimo prevozom do Gusinja gde možemo doručkovati ako neko to nije obavio u smeštaju i popiti kafu.

Iz Gusinja idemo prevozom do obližnjih Alipašinih izvora koji su najveće stalno kraško vrelo u CG. Utvrđeno je da u njima voda izvire iz zemlje na površini od preko 300 kvadratnih metara dajući oko četiri kvadratna metra vode u sekundi. Meštani ovog kraja kažu da su Alipašini izvori simbol života u Gusinju.

Odatle prevozom idemo do sela Vusanje  gde ćemo posetiti vodopad Grlja koji se nalazi na mestu gde reka Skakavica prosto propada u zemlju gradeći ovaj 7 m visoki vodopad. Sam vodopad je vrlo lep i obično vrlo bogat vodom. Pogled odozgo na reku koja nakon vodopada nestaje u 300 m dugom kanjonu je nezaboravan. Nizvodno od vodopada reka najpre nosi naziv Grlja, a nakon spajanja sa sa vodom iz Alipašinih izvora pod imenom Vruja teče prema Gusinju. Potrebno je biti oprezan prilikom kretanja u blizini vodopada iako postoji zaštitna ograda.

Prevoz ostaje kod vodopada, a mi pešačimo dolinom Ropojane do Oka Skakavice ( po izboru u patikama ili planinarskim cipelama, poneti ranac i malo vode ). Oko Skakavice ili Savino oko je kraško vrelo koje se nalazi u blizini Vusanja. To je jedno od najjačih vrela u području Prokletija. Dugačko je oko 30 m i široko oko 24 m. Zbog kristalno bistre vode, vrelo se providi do najveće dubine od oko 8 m. Voda je vrlo hladna, na površini oko 5 stepeni, a u dubljim delovima oko 4 stepena. Iz njega ističe reka Skakavica na kojoj se nizvodno nalazi vodopad Grlja. Povratak istom stazom, a ukupno ćemo ispešačiti oko 4 km sa oko 100 m uspona.

Kod minibusa ćemo se presvući, a zatim prevozom otići do u Gusinju na ručak i osveženje.

Povratak kući je najkasnije do14:00 č, a očekivano vreme dolaska u Beograd i Staru Pazovu je između 23:00 č i ponoći.

HRANA i VODA: Hrana po želji, iz ranca odnosno ono što ponesemo od kuće ili u restoranu udaljenom oko 300 m od doma ili u nedelju u Gusinju ako stignemo. Dogovorićemo se pred polazak oko hrane. Potrebno je poneti nešto hrane na uspone. Imati minimum 2 l vode na stazi.

OPREMA: Odeća i obuća prilagođena vremenskim prilikama. Obavezne duboke ili poluduboke cipele. Obući se slojevito. Tanje rukavice i kapu ili bandanu. Imati nešto za zaštitu od sunca ( šešir, kačket ) i kiše ( kišobran, kabanica ). Poželjna je čeonu lampa ili lampa zbog doma iako u domu ima struje. Zbog higijene poneti tanju vreću ko ima ili posteljinu.  U domu ima dovoljno ćebadi. Dva peškira i šampon za tuširanje, druga sredstva za higijenu, papuče za dom.

SMEŠTAJ: Smeštaj je u planinarskom domu “Branko Kotlajić”koji je izgrađen 1964.godine i u vlasništvu je PK “Radnički”. Ovaj dom je kultno mesto u svetu planinarenja i nalazi se na možda najlepšem mestu u regionu, a nedavno je skoro u potpunosti renoviran i opremljen. U prizemlju se nalaze trpezarija i kuhinja sa šporetom na drva, tekućom vodom i posuđem, a stoje nam na raspolaganju. Na prvom spratu se nalaze 2 spavaone sa 24 ležaja ( 14 i 10 ), a u potkrovlju zajednička spavaona sa 20 mesta za spavanje na sunđerima. Kupatilo se nalazi sa zadnje strane doma i opremljeno je sa dva toaleta, dve kabine za tuširanje i umivaonikom. Postoji česma napolju. U dvorištu doma se nalaze dva poljska toaleta.

Dom je potrebno ostaviti u zatečenom stanju i u tome učestvuju svi planinari ( čišćenje, pospremanje, prenje posuđa ), nadoknaditi utrošena drva iz spremišta kod doma ili iz šume, zatvoriti sve prozore i roletne. Ne ostavljati hranu u domu, a smeće poneti sa sobom!

NAPOMENA: Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je da svi učesnici akcije budu u dobroj psihofizičkoj kondiciji.

PRIJAVA: Prijave i detaljnije informacije kod organizatora akcije.

                  Vodič – Goran Joka, MB 491, tel. 064/2573408

Telefonski poziv posle 17 č, viber i sms poruke tokom celog dana.

U prijavi dostaviti broj planinarske kartice, naziv kluba i broj mobilnog telefona. Obavezno navesti mesto ulaska.

KOTIZACIJA: 6800 rsd za pun minibus. Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine, smeštaja, ishrane i takse za vozača.

Smeštaj košta 18 e ( dva spavanja 16 e i boravišna taksa 2 e ).

Taksa za ulazak u NP Prokletije iznosi  6 evra za dva dana.

Mesto na akciji rezervišete uplatom 6800 rsd. Ostatak novca, 24 e se plaća u prevozu ( dva spavanja 16 e, boravišna taksa 2 e za 2 dana i ulaz u NP Prokletije 6 e za 2 dana ). U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.

* Prilikom smeštaja i rasporeda u sobama, kao i redosleda upotrebe tuša, toaleta i kuhinje je potrebna spremnost na kompromis i osećaj za potrebe drugih ljudi.

Budite slobodni da sve vase utiske sa akcija u organizaciji PSD Stara Pazova, primedbe, sugestije i pohvale pošaljete na mail: utisci@psdstarapazova.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *